LEDER

Iran

Nytt håp for atomavtalen

Atomavtalen med Iran er ikke død, selv om Trump gjorde alt han kunne for å drepe den.

FORTSATT TID: Irans president Hassan Rouhani er sentral fot atomavtalen med landet. Han går av i august. Foto: AP / NTB
FORTSATT TID: Irans president Hassan Rouhani er sentral fot atomavtalen med landet. Han går av i august. Foto: AP / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

President Joe Bidens arbeid med å normalisere USAs forhold til verden etter fire katastrofale år med Donald Trump er godt i gang. USA er tilbake til forpliktelsene fra Parisavtalen om klima, våpenbegrensnings-avtalen med Russland om langtrekkende atomvåpen ble reddet i siste liten, Biden sendte i helga ut forsonende meldinger om samarbeid med USAs tradisjonelle allierte i Europa etter at Trump hadde kastet verbale håndgranater mot alt og alle, og nå er det klart at også atomavtalen med Iran kan reddes. Det er et lovende tegn at Iran har gått med på å forlenge avtalen om inspeksjon i tre måneder. Det er som om verden puster lettet ut etter fire ødeleggende år med Donald Trump i Det hvite hus.

Atomavtalen med Iran var aldri død, selv om Trump angrep den med alt han hadde. Uten å erklære full krig drepte han en av regimets mektigste menn med et rakettangrep i Irak. Trump innførte de sterkeste sanksjonene for egen regning, og la maksimalt økonomisk press på andre land og internasjonale selskaper for å bryte sine forbindelser med Iran. Likevel ble avtalen ikke endelig drept fordi Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Russland fortsatte å slåss for den, og fordi Iran hele tida kalibrerte sine svar på USAs provokasjoner på en slik måte at man på et tidspunkt kunne komme tilbake til noe som liknet den opprinnelige avtalen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer