Nytt pliktløp

En ny runde om regjeringssamarbeid har ikke rikket partiene av flekken. Men nye runder vil bli gått før valget.

SELV OM MENINGSMÅLINGENE den siste tida har vist at Jan Petersen blir ny statsminister etter valget, høyst sannsynlig i en ren høyreregjering, går politikerne stadig nye runder om hvem som skal samarbeide i en ny regjering. Siste uke gjorde Arbeiderpartiet nok en kuvending, da Jens Stoltenberg kom med ny invitasjon til sentrum. I praksis mente han nok Kristelig Folkeparti, for det er bare Bondeviks parti som har tyngde nok til å være interessant i en slik sammenheng. Så ble det gått et slags pliktløp partiene imellom med utfall gitt på forhånd. Invitasjonen ble avvist, sannsynligvis var den ikke alvorlig ment heller.

SÅ HAR VI GÅTT en ny runde i sankthanshelga, og nå med Senterpartiet i begivenhetenes sentrum. For plutselig kom det signaler fra Enoksens parti om at det kan tenke seg å samarbeide med Arbeiderpartiet likevel. Det skapte i det minste litt blest om Senterpartiets sentralstyremøte i Seljord. Det var sikkert kjærkomment i et bortkomment parti. Selvsagt viste det seg å være en politisk flopp av en Seljordsorm. Den var borte før noen rakk å forevige den.

DET RYKTES AT utspillet kom fra folk i Senterpartiet i et fortvilt forsøk på å få EU-saken på dagsordenen. Tanken var at partiet skulle stille krav til Arbeiderpartiet om å holde seg unna alt som smaker av EU de neste fire åra. Slike forsikringer ble utstedt fra sentrale nei-folk i regjeringspartiet som Trond Giske og Gerd-Liv Valla. Det hjalp selvsagt ikke. Arbeiderpartiets ledelse kan jo ikke hyre inn Senterpartiet som sensor på sin hardt tilkjempede handlefrihet om EU. Men det var nok til at Odd Roger Enoksen kunne stå breiføtt fram på TV og erklære at Senterpartiets sjel ikke er til salgs for samarbeid med det EU-vennlige Arbeiderpartiet. Takk som byr.

NÅR DEBATTEN OM regjeringssamarbeid fortsatt går sin gang tross Høyres seiersgang på meningsmålingene, skyldes det at ingen for alvor tror at utfallet av valget blir slik det ser ut i dag. Ett eller annet kommer til å skje som forrykker styrkeforholdet partiene imellom. Det gjelder å posisjonere seg. For det er såpass mange merkverdigheter ute på de politiske beitemarker for tida, at det ville være underlig om dagens meningsmålinger står seg til valgdagen. Et par eksempler belyser det. Finnmarksopprøret sprer seg nå til resten av landsdelen. Ordførere i Nordland nekter å møte regjeringen i Bodø. Et folkemøte skal arrangeres etter mønster fra Vadsø i vinter, der Stoltenberg ble skjelt ut til dundrende applaus fra en fullsatt idrettshall. Folket i nord protesterer mot markedskreftene og sentraliseringstyranniet, som det heter. Men så vil de stemme Høyre eller Fremskrittspartiet! Bensinavgiften er viktigere.

Et annet og nærliggende eksempel er motstanden mot EU, som nå er sterkere enn noen gang, mens folket flokker seg om vårt mest EU-vennlige parti. Boligskatten er viktigere. Enoksen advarer folk mot å tro på at Høyre og Arbeiderpartiet vil la EU-saken hvile i fire år. Hittil har han snakket for døve ører.

SÅ VI ER TILBAKE til utgangspunktet. Heller ikke den siste runden har rikket regjeringsspørsmålet av flekken. Arbeiderpartiet vil regjere alene, og har ment det hele tida, selv om de til tider har sagt noe annet. Høyre sier de egentlig ikke vil regjere alene, men velgerne kan tvinge partiet til å gjøre det. Sentrum er for tida dødt, og ser ikke ut til å kunne vekkes til live selv om troen på undere er sterk i deler av kretsen rundt Bondevik. Da står vi overfor nok et paradoks. Velgerne svikter de partiene som stiller med den suverent mest populære statsministerkandidaten. Ja, selv to av sentrumspartiene vakler i troen på sitt eget alternativ, og har dermed bidratt til å undergrave Bondeviks sjanser. Så underlig er situasjonen at Enoksen burde skaffe seg nytt slagord: Vil du ha Bondevik som statsminister - stem Senterpartiet. Selv det vil neppe hjelpe.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.