Ti år siden Utøya:

Ofrene som ble kneblet

Mediene spilte en sentral rolle i å kneble AUF etter 22. juli.

MEDIEREFS: I flere nye bøker og intervjuer sier de overlevende etter 22. juli at de følte seg kneblet av mediene etter terrorangrepet. De mener de ble pålagt et ansvar for ytringsklimaet ingen andre fikk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
MEDIEREFS: I flere nye bøker og intervjuer sier de overlevende etter 22. juli at de følte seg kneblet av mediene etter terrorangrepet. De mener de ble pålagt et ansvar for ytringsklimaet ingen andre fikk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Etter ti år er endelig tida moden for debatten som aldri kom den mørke høsten og vinteren etter terrorangrepet. I bøker, intervjuer og sosiale medier tar de overlevende ordet tilbake med en styrke de ikke hadde den gangen.

De forsøkte likevel. «Vi prøvde å si fra i 2011», skrev Elin L’Estrange nylig i et innlegg i Aftenposten. Men den kompakte motviljen mot å sette terroristen inn i en norsk politisk sammenheng, gjorde det nær umulig å diskutere hvor Breiviks tankegods kom fra. Politikerne ville ikke ha en debatt om radikalisering og ekstremisme som også stilte dem til ansvar for et stadig mer brutalt og dehumaniserende ordskifte. Frp ble fredet og ikledde seg offerrollen. Bare å nevne at Breivik en gang hadde vært et aktivt medlem i partiet, ble ansett som ufint.

AUF fikk beskjed om å dempe seg. Dagens Næringsliv skrev på lederplass at ofrene for 22. juli også har et ansvar for «ikke å ødelegge den offentlige samtalen om innvandring og integrering». Da AUF-leder Eskil Pedersen derimot brukte uttrykket «ytringsansvar», ble han refset og latterliggjort i flere aviskommentarer. Han ble beskyldt for å være illiberal og ville kneble ytringer han ikke likte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer