DEBATT

Fri rettshjelp:

Ofrer de svakeste

For advokater som ønsker å gjøre en reell forskjell, oppleves nemndenes behandling av barnevernsklientene som en iskald realitetsdusj.

DÅRLIG BETALT: Både forsvarere og advokater som bistår i barnevernssaker betales med 1085 kroner per hardt arbeidede time. Dette er saker med klienter utsatt for alvorlige tvangsinngrep, enten frihetsberøvelse eller fratakelse av omsorgen for egne barn, skriver kronikkforfatteren. Foto: Berit Roald / NTB
DÅRLIG BETALT: Både forsvarere og advokater som bistår i barnevernssaker betales med 1085 kroner per hardt arbeidede time. Dette er saker med klienter utsatt for alvorlige tvangsinngrep, enten frihetsberøvelse eller fratakelse av omsorgen for egne barn, skriver kronikkforfatteren. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Nylig kunne man lese at lønnsvinnerne i samfunnet er forretningsadvokatene (DN 8. desember). Artikkelen ga avslutningsvis en oversikt over advokaters inntjening, herunder de som ikke er i lønnstoppen. Ingenting ble sagt om hvem de er, men jeg vet at det særlig er de advokatene som jobber med straffesaker eller barnevern.

Saker om omsorg som blir fratatt foreldre, typisk slike som Norge er blitt dømt for gjentatte ganger i Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD).

Forsvarsadvokatene har allerede protestert mot holdningen om at advokater tjener godt ved å gå til streik fordi den offentlige salærsatsen er så lav. Som advokat innenfor fri rettshjelp-segmentet, slutter jeg meg til protestene, uten at jeg har økonomisk anledning til å streike selv.

Skjønt, streik og streik. Forsvarerne tar ikke nye saker for Høyesterett. I praksis betyr det bare en utsettelse av sakene som skal avgjøres av landets øverste dommere. Om streiken er egnet som pressmiddel for å få hevet salærsatsen, er uklart. Det er uansett ikke bare her slaget står.

Både forsvarere og advokater som bistår i barnevernssaker betales med 1085 kroner per hardt arbeidede time. Dette er saker med klienter utsatt for alvorlige tvangsinngrep, enten frihetsberøvelse eller fratakelse av omsorgen for egne barn. Barnevernssakene behandles i første instans i fylkesnemndene. Da tilstås advokaten, som i en del av straffesakene, et gitt antall timer, såkalt «stykkpris». Dette uten hensyn til omfanget av arbeidet. I en sak over to dager er stykkprisen 38 timer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.