DEBATT

Fri rettshjelp:

Ofrer de svakeste

For advokater som ønsker å gjøre en reell forskjell, oppleves nemndenes behandling av barnevernsklientene som en iskald realitetsdusj.

DÅRLIG BETALT: Både forsvarere og advokater som bistår i barnevernssaker betales med 1085 kroner per hardt arbeidede time. Dette er saker med klienter utsatt for alvorlige tvangsinngrep, enten frihetsberøvelse eller fratakelse av omsorgen for egne barn, skriver kronikkforfatteren. Foto: Berit Roald / NTB
DÅRLIG BETALT: Både forsvarere og advokater som bistår i barnevernssaker betales med 1085 kroner per hardt arbeidede time. Dette er saker med klienter utsatt for alvorlige tvangsinngrep, enten frihetsberøvelse eller fratakelse av omsorgen for egne barn, skriver kronikkforfatteren. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert
Kristine Breistein Drake
Kristine Breistein Drake Vis mer

Nylig kunne man lese at lønnsvinnerne i samfunnet er forretningsadvokatene (DN 8. desember). Artikkelen ga avslutningsvis en oversikt over advokaters inntjening, herunder de som ikke er i lønnstoppen. Ingenting ble sagt om hvem de er, men jeg vet at det særlig er de advokatene som jobber med straffesaker eller barnevern.

Saker om omsorg som blir fratatt foreldre, typisk slike som Norge er blitt dømt for gjentatte ganger i Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD).

VAKSINERING: Donald Trump skaper splittelse etter at han, under et intervju, på lillejulaften uttalte seg positivt om vaksinen. Video: Candice/Youtube Vis mer

Forsvarsadvokatene har allerede protestert mot holdningen om at advokater tjener godt ved å gå til streik fordi den offentlige salærsatsen er så lav. Som advokat innenfor fri rettshjelp-segmentet, slutter jeg meg til protestene, uten at jeg har økonomisk anledning til å streike selv.

Skjønt, streik og streik. Forsvarerne tar ikke nye saker for Høyesterett. I praksis betyr det bare en utsettelse av sakene som skal avgjøres av landets øverste dommere. Om streiken er egnet som pressmiddel for å få hevet salærsatsen, er uklart. Det er uansett ikke bare her slaget står.

Både forsvarere og advokater som bistår i barnevernssaker betales med 1085 kroner per hardt arbeidede time. Dette er saker med klienter utsatt for alvorlige tvangsinngrep, enten frihetsberøvelse eller fratakelse av omsorgen for egne barn. Barnevernssakene behandles i første instans i fylkesnemndene. Da tilstås advokaten, som i en del av straffesakene, et gitt antall timer, såkalt «stykkpris». Dette uten hensyn til omfanget av arbeidet. I en sak over to dager er stykkprisen 38 timer.

Av disse er advokaten i nemnda en tredjedel av tiden. De resterende timene skal dekke gjennomgang av hundrevis av sider, skriving av tilsvar, samtaler med vitner, utarbeidelse av spørsmål til eksaminasjon og skriving av prosedyre. Til dette kommer dialog med klienter som nesten uten unntak er i dyp krise. En undersøkelse gjort i 2018, viste at foreldre fikk medhold i hovedforhandling for fylkesnemndene i cirka 12 prosent av sakene.

For å løse sakene kreves altså en alternativ strategi – dialog med barnevernstjenesten og forhandling om hjelpetiltak. Dersom advokaten skal yte forsvarlig, juridisk bistand må saken forberedes til hovedforhandling parallelt med at det må forhandles for å øke partenes forståelse for hverandre, og da i et tidlig stadium når det er en reell sjanse for endret utfall. Dette gjør nesten uten unntak at man langt på vei overstiger stykkprisen.

Om arbeidet overstiger stykkpristimetallet med mer enn 50 prosent, kan advokaten søke om betaling for reell tidsbruk. Det innvilges dersom nemndleder mener den brukte tiden er «rimelig» og «nødvendig» og ganske vilkårlig. I motsatt fall får advokaten avkortet sitt salær. Resultatet er at advokater jobber for en lavere timesats enn den offentlige.

Hensynet bak at det ved tvangsinngrep skal gis fri rettshjelp, er at det er ujevnbyrdige parter. Prinsippet om «equality of arms» (likhetsprinsippet) tilsier at «den lille mann» mot staten skal gis midler, advokat, for å utjevne forskjellen. Hvis advokater, som prøver å fremme foreldres og barns rettigheter, får avkorting i en allerede lav lønn, risikeres rettssikkerheten til de særlig svake.

Forholdet blir ekstra ujevnbyrdig fordi privat antatte kommuneadvokater i snitt blir tilkjent 313 kroner mer per time enn salærsatsen som tilstås de som bistår foreldre (Advokatbladet, 8. november 2019).

Prinsippet om «equality of arms» gir en bitter bismak når privatpersoner ansett som «skurker» og «dårlige foreldre» får gratis advokat til tusen kroner timen av staten, mens kommuneadvokaten får minst 30 prosent mer uten å gå på timenormert stykkpris.

Barnevernstjenesten betaler kommuneadvokaten. Fylkesnemndene avkorter i mange tilfeller salæret til foreldrenes advokater. Advokater i dette segmentet blir i mange tilfeller hindret i å etterleve sitt juridiske eksamensløfte, nemlig å fremme rett og hindre urett.

Og den avskårne adgangen til å bistå foreldrene forsvarlig er også antakelig en del av grunnen til at Norge gang på gang blir dømt av Menneskerettsdomstolen, senest av EMD i storkammer for noen uker siden.

Dette står i grell kontrast til hva de nevnte forretningsadvokatene tjener. Jeg klarer ikke fri meg fra tanken om hvilket verdisyn som er mest framtredende i samfunnet vårt. Money talks!

For advokater som ønsker å gjøre en reell forskjell, oppleves nemndenes behandling av barnevernsklientene som en iskald realitetsdusj. Jeg blir sint når jeg hører at den generelle oppfatningen er at advokater «tjener så bra». For det er faktisk noe av det dummeste jeg har hørt. Jeg har gått fra Gatejurist til tilnærmet «gratisjurist».

Advokater som holder rundt foreldre som gråter over tapet av barnet sitt tjener ikke bra. De er idealister som jobber på, selv om det hver eneste måned gjør at ikke alle regninger blir betalt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer