KOMMENTARER

Smitterekord:

Ofrer dere barna nå?

Regjeringen sier én ting og gjør noe annet.

SMITTEN ØKER RASKERE ENN VENTET: Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie sier at de tror vi kan gjenåpne samfunnet helt i slutten av september. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
SMITTEN ØKER RASKERE ENN VENTET: Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie sier at de tror vi kan gjenåpne samfunnet helt i slutten av september. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 66.83% Første dose: 76.51%

Nå er coronaviruset sluppet løs i skolene. Testing er frivillig og ingen må i karantene, etter at det ble oppdaget smitte i koret til dattera mi. Et annet barn i slekta ligger hjemme med covid-19 etter å ha blitt smittet av treningsvenninna. Broren hennes har så langt tatt 16 negative selvtester for å kunne gå på sin nye skole.

Ved Foss videregående skole i Oslo har minst 128 elever og lærere fått covid-19. To av tre trinn er i karantene. Granstangen skole har alle elevene på hjemmeundervisning. Asker, Gran, Voss og Askøy kommuner har innført gult nivå på skolene. Bergen og Oslo har gjeninnført smittekarantene for skolebarn etter smitte blant nærkontakter. Fadderuker og skoledebatter avlyses, i Trondheim, Oslo, Surnadal og Møre og Romsdal.

Over hele landet sprer viruset seg i rekordtempo, og i forrige uke var nær halvparten av de nye smittede barn eller tenåringer.

Dette skjer fordi regjeringen ved skolestart innførte grønt nivå på alle skoler og i høyere utdanning. Samtidig opphevet regjeringen kravet om smittekarantene for barn, og jenket på kravene om reisekarantene.

Smitten var ventet å øke med skolestart, og vi tåler høyere smitte i samfunnet enn før. Risikogruppene og stadig flere voksne er vaksinert, så risikoen for alvorlig sykdom og død er kraftig redusert. Derfor har også antall sykehusinnleggelser økt saktere enn antall smittede. De høye smittetallene er ikke så farlige som de var før sommeren.

Men: Smitten øker mye raskere enn myndighetene forutså. Som kollega Astrid Meland i VG har påpekt: for bare én måned siden trodde Folkehelseinstituttet (FHI) at smitten utover høsten kanskje kunne øke til opp mot to-tre tusen tilfeller i uka.

«Men langt fra så stor som på det høyeste i mars», skrev FHI-toppene i VG da.

FHI tok feil. Smittetallene er mye høyere enn de var i mars, og de er stigende. Nå blir omtrent 10.000 nye registrert smittet hver uke, og R-tallet er ifølge assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad på rundt 2. 30 prosent av alle sykehusinnlagte er vaksinerte, 16 prosent er fullvaksinerte. Nakstad sier nå at det kanskje ikke er mulig å nå flokkimmunitet.

Dette er dramatiske tall. Regjeringen vil likevel ikke innføre noen nye tiltak. Antall sykehusinnleggelser er økende, men kapasiteten i helsevesenet er ikke sprengt. Det er derimot TISK-kapasiteten i mange kommuner, altså ressursene som utgjør test og smittesporing. Regjeringens svar er at smittesporing nå kan nedprioriteres til fordel for fullt fokus på vaksinering.

Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie sier at de tror vi kan gjenåpne samfunnet helt i slutten av september. De andre partiene er forsiktige med å kritisere regjeringen. Jonas Gahr Støre (Arbeiderpartiet) advarte mandag mot at signalene kan få folk til å senke skuldrene før pandemien er over, men i Aftenposten samme dag vil ingen partier gi noen corona-løfter.

Nå reagerer fagfolk. Lærerne er redde, og medisinere gir dem grunn til å være det. Islands sjefepidemolog, Dr Þórólfur Guðnason, råder norske myndigheter til en saktere gjenåpning etter en ny oppblomstring der. Assisterende bydelsoverlege og skuespiller Anders Danielsen Lie anklager på Facebook myndighetene for å løpe fra ansvaret sitt ved å la en ukontrollert spredning av deltavirus ødelegge barns skolehverdag. Regjeringen holder skolene på grønt nivå og overlater til lokale kommuneoverleger å holde kontroll på pandemien, «uten at vi har reelle virkemidler til å gjøre dette». Lie skriver at

«Deltavirus på grønt nivå er selvsagt null kontroll. Alle som har jobbet med dette en stund nå, skjønner det.»

Fredag lanserte den norske coronastudien, som følger 150.000 nordmenn gjennom pandemien, en ny rapport om langtidsvirkninger av covid-19. Den viser at mellom 20 og 30 prosent fremdeles har helseplager åtte måneder etter at de ble syke. 11 prosent har hukommelsesproblemer. Foreløpig vet ingen i hvor stor grad dette rammer barn.

Lederen for coronastudien, Arne Søraas, sier til VG at han er bekymret for å sende sine egne barn på skolen. Han påpeker at smittespredning i dagens tempo vil gi alle barn covid innen noen få måneder – med potensial for masse «long covid».

– Man burde ikke la barn utsettes for dette, uten at man vet at de ikke får langsiktige virkninger, sier Søraas.

Han påpeker at hukommelsestap er særlig alvorlig for skolebarn, og kritiserer grønt nivå. Søraas påpeker også at vi sitter på en vaksine som er godkjent brukt på barn ned til 12 år, uten at vi gir den til barn.

Vaksinering av barn er ikke en enkel løsning. Det er liten kunnskap om vaksinenes virkning på barn og det er et minefelt både juridisk og etisk. Er barna under 16 år må foreldrene tillate vaksinering, selv om barnas mening fra 12 år skal veie tungt. Og siden barn sjeldnere enn voksne blir alvorlig syke, er regnestykket over risiko for bivirkninger og sykdom et annet. Vaksinering av barn kan derfor øke vaksineskepsisen.

Kanskje må smitten slippes løs blant uvaksinerte barn for at samfunnet skal oppnå flokkimmunitet. Likevel nekter regjeringen og helsemyndighetene å innrømme at dette er planen.

«Planen er å ha en kontrollert overgang til en mer normal tilværelse», sa FHI-direktør Camilla Stoltenberg i NRKs Dagsnytt 18 fredag. VG skrev lørdag at «Høie svarer ikke på hvorvidt regjeringen nå forsøker å oppnå flokkimmunitet blant barn».

Dette er dobbeltkommunikasjon, regjeringen sier en ting og gjør noe annet. For Erna Solberg må det være særlig bittert. Etter en lang og stort sett vellykket håndtering av pandemien, håpet regjeringen å kunne krone denne med gjenåpning midt i valgkampen. Nå settes nye smitterekorder i rask rekkefølge. Da må de fortelle oss hva som er planen. Tar de sjansen på at barn ikke blir særlig syke - eller har de gitt fra seg kontrollen?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer