KOMMENTARER

Erna Solberg-skandalen

Ofret for å redde Erna

Erna Solberg kastet Sindre Finnes under bussen. Siden har Høyre kjørt over ham igjen og igjen.

GODE DAGER: Statsminister Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes på tur rundt Sognsvann i valginnspurten i 2017, et valg Høyre overraskende vant. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
GODE DAGER: Statsminister Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes på tur rundt Sognsvann i valginnspurten i 2017, et valg Høyre overraskende vant. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

Den nådeløse behandlingen av Sindre Finnes de siste dagene er noe av det mest brutale jeg har sett i norsk politikk. Og det er ikke pressen denne gangen som skal beskyldes for blodtåke. Det er Høyre og kona som har fratatt ham all ære.

Det startet med Erna Solbergs tårer på pressekonferansen, hvor hun sa det gjorde vondt å skulle si det hun nå måtte si om Sindre. Men det var et så alvorlig tillitsbrudd at det var ingen vei utenom. Så hun sa det.

Derfor fikk Erna Solberg også mye sympati. Mange av hennes tilhengere klamret seg til budskapet om at hun hadde vært helt uvitende om aksjehandelen, og at mannen hadde sveket henne på det groveste. Hva kunne hun ha gjort annerledes når han løy for henne?

En hel del, har det vist seg. Kollega Martine Aurdal har blant annet laget en tidslinje, både den lange og den korte, som viser at Erna Solberg ikke har vært helt sannferdig om hva hun har visst og når hun har visst det. Det skal jeg komme tilbake til.

Jeg tenkte først at hun måtte være i sjokk, og at folk i Høyre var så rasende at de ikke klarte å besinne seg. Men i de neste dagene fortsatte Høyre å kaste Sindre under bussen. Mannen som Erna Solberg bare noen uker tidligere hadde erklært at hun er «grådig glad i», ble fremstilt som en løgnaktig, slu og svikefull fyr som på utspekulert vis hadde skadet både Erna Solberg og partiet.

Det mener de sikkert, verre ting og, men å si det offentlig, er noe helt annet.

Jeg kan også godt forestille meg at Erna har sagt til Sindre: Nå må jeg bare ofre deg. Og han har vært innforstått med at det er prisen han må betale for sviket.

Høyre publiserte tirsdag kveld en tidslinje for Erna Solbergs og Høyres befatning med Sindre Finnes' aksjehandel. Høyre-nestleder Henrik Asheim snakker til Dagbladet etter tidslinjen ble offentliggjort. Reporter: Steiner Suvatne/ Dagbladet. Video: Mathias Moene Rød Vis mer

Men Høyres kyniske strategi for å redde partilederen begynner å minne om det berømte «trolley problem»: En trikk er på vei mot en gruppe på fem mennesker som alle vil bli drept, hvis trikken treffer dem. Du kan endre utfallet hvis du trekker i en spake, slik at trikken skifter spor og treffer kun ett uskyldig menneske i stedet for fem.

Høyre og Erna Solberg har valgt å dra i spaken.

Nå kan ikke Sindre Finnes kalles uskyldig akkurat. Han gjorde det han gjorde. Han løy for statsministeren, statsministerens kontor og pressen i flere år om et forhold han visste ville skade Erna Solberg om det kom ut. Hadde aksjehandelen blitt avslørt mens hun var statsminister, hadde hun måttet gå på flekken. Nå får hun en skandaløs sorti og en skamplett på ettermælet i stedet.

Sindre Finnes fortjener derfor lite sympati for hva han har gjort mot sin nærmeste. Hobbyen hans har fått enorme konsekvenser han kanskje, kanskje ikke så rekkevidden av.

Men er det riktig at han alene skal henges for det? Sindre Finnes er verken politiker, eller har hatt noen formell rolle i åra det handler om. Han er en fagsjef i Norsk Industri med en hobby kona kjente godt til, og som han ofte snakket om, også etter at han angivelig sluttet med den. Han elsket å handle aksjer, i den grad at da han ble spurt om hva som var det mest minneverdige i åra med Erna som statsminister, var alle begrensningene det la på ham, blant annet at han måtte slutte å handle aksjer.

Erna Solberg opplyser at hun har vært inhabil i sin tid som statsminister i forbindelse med Sindre Finnes' aksjekjøp. Vis mer

Erna Solberg var statsminister og partileder. Det er uansett hennes ansvar hva som skjedde på hennes post, men det var også hennes direkte ansvar å forsikre seg om at Finnes sluttet med hobbyen sin. Tross gjentatte spørsmål fra pressen opp gjennom åra, tross at hun kjente hans personlighet og historie bedre enn noen, gjorde ikke Erna Solberg et forsøk på å ettergå ektemannens handler.

Jeg var blendet av tillitsforholdet, sier Erna Solberg nå. Og det kan hende Sindre var hennes akilleshæl i så måte. Hun har alltid forsvart ham og avfeid all kritikk av ham med at Sindre er en uavhengig mann. Men dermed fremstår hun som ubegripelig naiv og en dårlig menneskekjenner.

I NRK Debatten tirsdag kveld ender fortellingen om Sindre i sin absurde konklusjon etter flere dagers hardkjør: Erna er ikke problemet. Det er Sindre som ikke kan flytte inn i statsministerboligen igjen.

Sindre som ikke på noen måte er på valg, han må få for enhver pris holdes unna Erna Solberg og statsministerboligen. For hvem vet hva han kan finne på hvis han får en ny sjanse? Det er virkelig en tragikomisk konklusjon på en av tidenes største politiske skandaler.

Sindre Finnes' aksjehandler

Mens kona var statsminister omsatte Sindre Finnes aksjer for over 100 millioner kroner. Under kan du se sakens tidslinje, når han kjøpte og solgte mest og de ulike transaksjonene.

Høyres tidslinje

Her er Høyres tidslinje over hva som skjedde når rundt aksjekjøpene til Finnes.

30.8.2023

Høyre mottar kl. 19.54 en henvendelse fra E24 med flere spørsmål om Sindre Finnes’ kjøp og salg av aksjer mens Erna Solberg var statsminister. Spørsmålene blir besvart dagen etter, torsdag 31. august. Svaret baserte seg på det Sindre Finnes tidligere har fortalt til Erna Solberg og Statsministerens kontor om at Finnes begrenset sin aktivitet i aksjemarkedet og fulgte kravene til aktsomhet i årene hun var statsminister slik at Solberg hadde tilstrekkelig informasjon om hans aksjer til å vurdere egen habilitet.

31.8.2023

Klokken 20.52 publiserer E24 saken “Sindre Finnes kjøpte og solgte aksjer da Erna Solberg var statsminister”.

1.9.2023

Høyre mottar kl. 10.31 en henvendelse fra E24 med oppfølgingsspørsmål om Sindre Finnes’ kjøp og salg av aksjer mens Erna Solberg var statsminister. Spørsmålene dreier seg om hvorvidt Solberg var klar over hver gang Finnes kjøpte/solgte aksjer i de ulike selskapene mens hun var statsminister, om hun meldte Finnes’ handler videre til Statsministerens kontor, og om E24 kunne få innsyn i habilitetsvurderinger som omhandler Finnes’ aksjeeierskap.

1.9.2023

Spørsmålene fra E24 blir besvart samme dag, men det er ingenting i spørsmålene som gir Solberg noen grunn til å mistenke at Finnes ikke har snakket sant.

4.9.2023

Høyre mottar kl. 10.07 en henvendelse fra E24 med oppfølgingsspørsmål om Sindre Finnes’ kjøp og salg av aksjer mens Erna Solberg var statsminister. Spørsmålet dreier seg om hvorvidt Solberg var klar over hver gang Finnes kjøpte/solgte aksjer i de ulike selskapene mens hun var statsminister.

4.9.2023

Ettersom Solberg var på reise, blir spørsmålet fra E24 besvart onsdag 6. september. Solberg svarer at hun til enhver tid hadde tilstrekkelig informasjon om hvilke selskaper og bransjer Sindre Finnes hadde aksjer i til å kunne vurdere egen habilitet eller be om ytterligere informasjon dersom det skulle være nødvendig for å vurdere habiliteten. Det er ingenting i spørsmålene som gir Solberg grunn til å mistenke at Finnes ikke har snakket sant.

6.9.2023

Høyre mottar kl. 10.40 ytterligere en henvendelse fra E24 med spørsmål om Sindre Finnes’ kjøp og salg av aksjer mens Erna Solberg var statsminister. I henvendelsen presenterer E24 en liste med 22 kortsiktige handler som er gjort i løpet av de fire siste månedene Erna Solberg var statsminister.

6.9.2023

Erna Solberg blir forelagt henvendelsen fra E24 på ettermiddagen. Fordi hun er opptatt, blir det avtalt at Høyres pressesjef kontakter Sindre Finnes på hennes vegne. Finnes oppgir at det kun var i disse fire månedene i 2021 at han hadde gjenopptatt kortsiktig handel, og at det ikke har skjedd lignende kortsiktig aksjehandel tidligere i hennes periode som statsminister. Han forteller også at årsaken til investeringene i denne perioden var en avvikling av et fond han hadde plassert penger i. Solberg aksepterer forklaringen og vurderer at selskapene på listen fra E24 ikke har medført at hun har vært inhabil. Henvendelsen besvares derfor i tråd med dette.

6.9.2023

E24 publiserte samme kveld, rett i forkant av partilederdebatten på TV 2, en sak om at Sindre Finnes hadde foretatt 22 konkrete handler de siste fire månedene Erna Solberg var statsminister.

7.9.2023

Torsdag morgen gjentar Finnes overfor Solberg at det kun var i de fire månedene i 2021 at han hadde drevet med kortsiktig handel, og at det ikke har skjedd lignende kortsiktig aksjehandel tidligere i hennes periode som statsminister. Han forteller også at årsaken til investeringene i denne perioden var en avvikling av et fond han hadde plassert penger i.

7.9.2023

Ettersom de 22 handlene som E24 omtalte, var nye opplysninger for Erna Solberg, får hun gradvis en dårlig følelse gjennom torsdagen. Hun foretar seg imidlertid ikke noe torsdag 7. september, ettersom hun velger å tro at forsikringen hun har fått fra Finnes dagen før stemmer – og som han gjentok for henne torsdag morgen.

7.9.2023

Om kvelden får Solberg et spørsmål fra E24 om når Sindre Finnes gjenopptok den kortsiktige aksjehandelen. De ber også for første gang om en komplett liste over Sindre Finnes’ aksjehandler i perioden Erna Solberg var statsminister.

8.9.2023

Fredag formiddag tiltar Erna Solbergs dårlige følelse knyttet til Finnes’ forklaringer.

8.9.2023

Fra Stavanger ringer hun til Sindre Finnes ca. kl. 12.15. I samtalen med Finnes viser Solberg til at de 22 handlene som E24 omtalte var helt ny informasjon for henne, og at hun er usikker på om hun kan stole på forklaringene Finnes har kommet med så langt. Finnes bekrefter at han har handlet mer enn de 22 handlene som så langt har blitt kjent, men Solberg får ikke inntrykk av at det er snakk om mange flere handler og at disse vil gjøre hennes habilitetsvurderinger som statsminister uriktige.

8.9.2023

I telefonsamtalen ber hun Finnes om å lage en oversikt over alle transaksjoner han har foretatt på aksjemarkedet gjennom hennes tid som statsminister. Dette kommuniseres også til E24.

8.9.2023

Finnes bekrefter at han skal lage en slik oversikt og at han vil gå i gang med å innhente informasjon umiddelbart. Han gjør oppmerksom på at det kan ta noe tid, ettersom det er informasjon som skal hentes inn om forhold som ligger opp til ti år tilbake i tid.

8.9.2023

Erna Solberg intervjues av NRK ca. kl. 15.30. Hun blir spurt om omfanget av Sindre Finnes aksjehandler. Hun svarer at omfanget er større enn det hun har vært kjent med, og at hun derfor har bedt om en full oversikt.

8.9.2023

Erna Solberg ringer Finnes kl. 18.03 for å forsikre seg om at han er i gang med arbeidet. Hun understreker overfor ham at oversikten må være komplett og korrekt.

8.9.2023

Finnes spør i telefonsamtalen om det kan holde å lage en oversikt over handler over en viss verdi. Dette avslår Solberg, og mener at det må lages en helhetlig, komplett og korrekt liste.

8.9.2023

Om kvelden 8. september er Sindre Finnes’ aksjehandler hovedsaken på NRK Dagsrevyen. Erna Solberg sier i sendingen at de nye opplysningene viser at omfanget av Finnes aksjehandler mens hun var statsminister er større enn det hun har vært kjent med. Hun legger imidlertid til at ingen av de nye handlene som har blitt kjent på dette tidspunktet har medført inhabilitet.

10.9.2023

Søndag kveld er første gang Finnes og Solberg er fysisk samme sted etter konfrontasjonen fredag. Solberg spør Finnes hvordan det går med oversikten, og om han har noe nytt å dele. Finnes svarer at arbeidet er godt i gang, men han sier at han ikke har mer å dele, og at han nå får hjelp av sin venn John Christian Elden til å sørge for at oversikten blir korrekt.

11.9.2023

Høyre mottar kl. 15.24 på valgdagen en henvendelse fra E24 om at Sindre Finnes gjorde 72 transaksjoner i selskapet Nekkar fra midten av mai 2020 til slutten av september 2021. De spør om det har blitt gjort en habilitetsvurdering av Solberg i forhold til Nekkar.

11.9.2023

Høyres pressesjef svarte E24 at Nekkar var blant selskapene Erna i utgangspunktet var oppmerksom på, som følge av at hennes søster var styremedlem der. Dermed måtte hun vurdert sin habilitet dersom det kom en sak knyttet direkte til dette selskapet. Saken ble publisert neste dag.

12.9.2023

Erna Solberg blir intervjuet av TV 2, E24 og flere andre medier på ettermiddagen, hvor hun viser til at arbeidet med oversikten pågår, men at hun vil vente til hun har sett den helhetlige oversikten fra Finnes før hun kommenterer saken ytterligere.

12.9.2023

Sindre Finnes forteller Solberg tirsdag kveld at han har samlet sammen det meste av relevant informasjon, men at han ikke har klart å lage en samlet oversikt. Hun får se deler av denne dokumentasjonen tirsdag kveld, og tar initiativ til et møte onsdag 13. september om morgenen der Finnes må legge frem alle dokumentene for Solberg og hennes medarbeidere slik at det kan lages en helhetlig oversikt. Deler av dokumentasjonen sendes på epost til Solbergs nærmeste medarbeidere sent denne kvelden.

13.9.2023

Onsdag 13. september om morgenen møter Sindre Finnes på Høyres Hus med en rekke dokumenter i ulike formater (digitalt og fysisk) og fra ulike kilder. I møtet deltar Erna Solberg, Sindre Finnes, Lars Øy, Cato Husabø Fossen og Jenny Clemet von Tetzschner.

13.9.2023

Finnes forteller at transaksjonslisten på hans VPS-konto kun går tilbake til 2019, og at alle opplysninger fra før dette er hentet ut manuelt fra bank og ligningspapirer.

13.9.2023

Erna Solberg ber sine medarbeidere hjelpe Sindre Finnes med å lage en samlet oversikt slik at det er mulig å danne seg et helhetlig bilde. Lars Øy går i gang med dette arbeidet.

13.9.2023

På ettermiddagen onsdag blir Høyres generalsekretær Tom Erlend Skaug kontaktet av Jenny Clemet von Tetzschner og Cato Husabø Fossen. De varsler ham om saken som vil komme. Kontrollkomiteens leder, Peter Frølich, blir varslet av Solberg.

13.9.2023

Arbeidet med oversikten tar hele dagen, og oversikten var klar sent om kvelden. For første gang blir det klart at Sindre Finnes’ aktivitet utgjør over 3600 handler.

14.9.2023

Torsdag 14. september orienterer Erna Solberg arbeidsutvalget i Høyre om saken, og hun varsler at hun vil innkalle til en pressekonferanse fredag 15. september om morgenen.

14.9.2023

I løpet av 14. september gjør Erna Solberg en overordnet gjennomgang av transaksjonene, og slår fast at det er for stort omfang til å gjennomgå alle beslutninger som regjeringen har fattet med sikte på å avklare hennes habilitet.

15.9.2023

Kl. 0830: Erna Solberg innkaller til pressekonferanse kl. 0930.

15.9.2023

Kl. 0930: Pressekonferansen holdes, oversikten over Sindre Finnes’ aksjehandler sendes samtidig til pressen.

15.9.2023

Filen som er delt med pressen er den eneste samlede oversikten Høyre har. De dokumenter som Sindre Finnes overleverte i forbindelse med utarbeidelse av oversikten 13. september er returnert da de inneholder betydelige mengder personopplysninger. Finnes må selv avgjøre hvorvidt disse enkeltdokumentene skal deles med pressen.

15.9.2023

Kl. 1230: Erna Solberg orienterer Høyres sentralstyre om saken.

Ansvaret for det hele ligger hos Erna Solberg, det må det ikke være noen tvil om. Hun burde og skulle hatt bedre kontroll. Hun hadde en selvstendig undersøkelsesplikt, som hun sviktet til det siste. Det vet selvfølgelig både Erna Solberg og Høyre. Men for å redde henne og partiet, har de ofret Sindre Finnes.

- IKKE OVERRASKET: Kommentator i Dagbladet Martine Aurdal blir ikke overrasket hvis Erna Solberg trekker seg som partileder i Høyre. Video: Dagbladet TV Vis mer

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer