DEBATT

Covid-19

Også vaksinerte må følge smitteverntiltak

Viruset stoppes med godt smittevern og effektive vaksiner.

EFFEKT: Vaksinen er ikke utprøvd på barn, unge, gravide eller allergikere, og varigheten er ukjent, skriver tidligere smittevernoverlege ved Ullevål sykehus, Bjørg Marit Andersen, som mener at vaksinereffekten, sammen med smittevern, er nøkkelordet framover. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
EFFEKT: Vaksinen er ikke utprøvd på barn, unge, gravide eller allergikere, og varigheten er ukjent, skriver tidligere smittevernoverlege ved Ullevål sykehus, Bjørg Marit Andersen, som mener at vaksinereffekten, sammen med smittevern, er nøkkelordet framover. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Se mer
påvist smittet 58 400 +243
innlagt 150 -8
døde 517
påvist smittet 94 500 000+614.7K
døde 2 020 000 +13.0K
Se mer

Coronaviruset blomstrer som aldri før i Sør-Norge. Alle venter på effektive og sikre vaksiner. Men vaksiner medfører engstelse for bivirkninger. En fastlege advarte nylig i Gudbrandsdølen mot å ta vaksinen mens andre stoler på helsemyndighetene.

Erfaringer med Pandemrix-vaksinen mot svineinfluensaen i 2009 var dårlige. Enda sliter noen med seinskader som narkolepsi og med erstatningsproblemer.

Som smittevernlege ved Ullevål, advarte jeg mot bruk av vaksinen til barn, ungdom og gravide pga. uheldige tilsettingsstoffer av skvalen (fettmiddel) og kvikksølv, at den ikke var godt utprøvd, at pandemien ikke var livstruende (32 døde) og at den var på retur da vaksinen kom.

FHI nærmest påla alle å vaksinere seg. Minst 2,2 millioner ble vaksinert, derav 570.000 barn og 26.000 gravide i 2.–3. trimester. Advarsel mot vaksinen, ble kalt «uansvarlig». Alle pandemiplaner og skrekkscenarioer til tross rundt SARS-1, fugleinfluensa og svineinfluensa, så har kunnskap om praktisk og enkelt smittevern prellet av på sentrale helsemyndigheter.

VAKSINEN: Mange har uttrykt skepsis til vaksinene, og Erna Solberg sier at de ikke har villet ta noen snarveier grunnet dette. Reporter: Mats Rønning. Video: Emilie Rydning. Vis mer

I motsetning til svineinfluensa, har Coronaviruset uvanlig høy smittsomhet via luft og kontakt, og den er dødelig. Handlingsvegring og manglende smitteverntiltak gjør at pandemien er vanskelig å stoppe. Hasteutviklet vaksiner med bivirkninger, kan under slike forhold forsvares som et bidrag til å begrense pandemien.

Bivirkninger kan være kraftige. Særlig ved andre dosen med mRNA-vaksinene (Pfizer-BioNTech og Moderna) – får opptil 85 prosent lokale injeksjonssymptomer og 75 prosent får minst en systemisk bivirkning som hodepine, muskelverk og frysninger (CDC 12.12.20). Et fettstoff; polyetylen glykol (PEG), tilsatt de to vaksinene - knyttes til allergi hos noen få. PEG finnes som tykningsmiddel i sjampo, tannkrem, matprodukter osv., men er tidligere ikke brukt i vaksiner. PEG er trukket ut av en del produkter pga. allergi.

AstraZeneca/Oxford-vaksinen (godkjent i UK) og liknede tradisjonelle vaksiner inneholder ikke PEG, men kan ha bivirkninger som Pfizer og Moderna (Blanchard S. Mail, 8.12.20). En vaksine som ikke er utprøvd på allergikere bør avventes og sikres.

Det antas at vaksinen hindrer symptomatisk covid-19. Det er usikkert om den hindrer symptomløs covid-19 infeksjon, sykehusinnleggelse, død eller reinfeksjon. Den er ikke utprøvd på barn, unge, gravide eller allergikere. Vaksinens varighet er ukjent. Etter milde, naturlige covid-19-infeksjoner forsvinner antistoff i løpet av uker (Self WH. MMWR 27.11.20) og spørsmålet er om dette også skjer etter vaksinering.

Dekker vaksinen virusmutanter? Rask spredning av virus fører til raskere mutasjon og vaksiner kan bli uten effekt. Fra i sommer ble en type knyttet til grensefri og karantenefri ferdsel mellom land i Europa, deriblant mellom Spania og Norge. En ny variant, B117 (SARS-CoV-2 VUI202012/01), også påvist i Norge, er knyttet til større smittespredning. For bredere og mer langvarig virkning utforskes kombinerte vaksiner og mer enn 200 er under arbeid.

NYE RESTRIKSJONER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet svarte på lesernes spørsmål og de nye restriksjonene mandag 4. januar. Vis mer

Smittespredningen vil fortsette og nye virusmutanter må tas høyde for. Vaksinerte personer må følge smitteverntiltak som god avstand, karantene i minst 14 dager og bruke munnbind alle steder der dette er anbefalt eller pålagt. I sykehjem og sykehus må de samme retningslinjer følges. Grensekontroll må konsekvent gjennomføres med obligatorisk testing og karantene av alle – også av vaksinerte personer. Smitteoppsporing må inkludere vaksinerte personer.

Vaksineeffekten er nøkkelordet for hva som kan forventes framover. Effekter og bivirkninger blir nøye fulgt opp. Mer enn 2 millioner doser av Pfizer og Moderna har ikke ført til sikker varig skade eller død til nå.

Eldre personer tåler stort sett vaksinene. Barn, ungdom og gravide skal ikke vaksineres nå og allergikere bør også avvente vaksinasjon. På grunn av pandemiens utvikling vil nok vaksiner være en redning på sikt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer