DEBATT

Covid-19

Også vaksinerte må følge smitteverntiltak

Viruset stoppes med godt smittevern og effektive vaksiner.

EFFEKT: Vaksinen er ikke utprøvd på barn, unge, gravide eller allergikere, og varigheten er ukjent, skriver tidligere smittevernoverlege ved Ullevål sykehus, Bjørg Marit Andersen, som mener at vaksinereffekten, sammen med smittevern, er nøkkelordet framover. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
EFFEKT: Vaksinen er ikke utprøvd på barn, unge, gravide eller allergikere, og varigheten er ukjent, skriver tidligere smittevernoverlege ved Ullevål sykehus, Bjørg Marit Andersen, som mener at vaksinereffekten, sammen med smittevern, er nøkkelordet framover. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Coronaviruset blomstrer som aldri før i Sør-Norge. Alle venter på effektive og sikre vaksiner. Men vaksiner medfører engstelse for bivirkninger. En fastlege advarte nylig i Gudbrandsdølen mot å ta vaksinen mens andre stoler på helsemyndighetene.

Erfaringer med Pandemrix-vaksinen mot svineinfluensaen i 2009 var dårlige. Enda sliter noen med seinskader som narkolepsi og med erstatningsproblemer.

Som smittevernlege ved Ullevål, advarte jeg mot bruk av vaksinen til barn, ungdom og gravide pga. uheldige tilsettingsstoffer av skvalen (fettmiddel) og kvikksølv, at den ikke var godt utprøvd, at pandemien ikke var livstruende (32 døde) og at den var på retur da vaksinen kom.

FHI nærmest påla alle å vaksinere seg. Minst 2,2 millioner ble vaksinert, derav 570.000 barn og 26.000 gravide i 2.–3. trimester. Advarsel mot vaksinen, ble kalt «uansvarlig». Alle pandemiplaner og skrekkscenarioer til tross rundt SARS-1, fugleinfluensa og svineinfluensa, så har kunnskap om praktisk og enkelt smittevern prellet av på sentrale helsemyndigheter.

I motsetning til svineinfluensa, har Coronaviruset uvanlig høy smittsomhet via luft og kontakt, og den er dødelig. Handlingsvegring og manglende smitteverntiltak gjør at pandemien er vanskelig å stoppe. Hasteutviklet vaksiner med bivirkninger, kan under slike forhold forsvares som et bidrag til å begrense pandemien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer