KOMMENTARER

Coronaviruset:

Okkupert, men ikke vaksinert

Mer enn tjue prosent av israelerne har nå fått den første coronavaksinen. Men palestinerne på Vestbredden og i Gaza må klare seg uten.

FOR FÅ BLIR TESTET: En palestinsk kvinne coronatestes i landsbyen Dura, sørvest for Hebron . Det er mangel på testutstyr på Vestbredden, men i Gaza er situasjonen enda verre. Foto: HAZEM BADER / AFP/NTB Scanpix
FOR FÅ BLIR TESTET: En palestinsk kvinne coronatestes i landsbyen Dura, sørvest for Hebron . Det er mangel på testutstyr på Vestbredden, men i Gaza er situasjonen enda verre. Foto: HAZEM BADER / AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Søndag 3. januar publiserte den engelske avisa The Guardian en artikkel med tittelen «Palestinerne ekskludert fra Covid-vaksinen mens injeksjonene går til bosettere». Artikkelen førte til raseri i Israel, og beskyldningene om antisemittisme haglet. Avisa The Jerusalem Post hevdet at The Guardian spredte falske beskyldninger.

Vi er halvveis i januar, men fremdeles har ikke fem millioner palestinere på Vestbredden og i Gaza sett snurten av ei covid-19-sprøyte. Israel har på sin side gitt den første vaksinedosen til over tjue prosent av sine innbyggere, inkludert en halv million bosettere på Vestbredden, palestinere bosatt i Israel og palestinere bosatt i det Israel-annekterte Øst-Jerusalem. Palestinske fanger i israelske fengsler er utelatt, sjøl om nærmere to hundre er blitt smittet av coronaviruset.

Israelske myndigheter hevder at de ikke har noen forpliktelser til å forsyne palestinerne på Vestbredden med vaksine og henviser til Oslo-avtalen fra 1993, der det står at vaksineprogrammer skal gjennomføres av den palestinske selvstyremyndigheten (PA). Det er interessant, for dette er en avtale statsminister Benjamin Netanyahu i hele sin regjeringstid har tatt avstand fra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer