KOMMENTARER

Coronaviruset:

Okkupert, men ikke vaksinert

Mer enn tjue prosent av israelerne har nå fått den første coronavaksinen. Men palestinerne på Vestbredden og i Gaza må klare seg uten.

FOR FÅ BLIR TESTET: En palestinsk kvinne coronatestes i landsbyen Dura, sørvest for Hebron . Det er mangel på testutstyr på Vestbredden, men i Gaza er situasjonen enda verre. Foto: HAZEM BADER / AFP/NTB Scanpix
FOR FÅ BLIR TESTET: En palestinsk kvinne coronatestes i landsbyen Dura, sørvest for Hebron . Det er mangel på testutstyr på Vestbredden, men i Gaza er situasjonen enda verre. Foto: HAZEM BADER / AFP/NTB Scanpix Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Se mer
påvist smittet 106 000 +617
innlagt245 -16
døde 711 +5
påvist smittet 139 000 000+816.3K
døde 2 990 000 +13.2K
Se mer

Søndag 3. januar publiserte den engelske avisa The Guardian en artikkel med tittelen «Palestinerne ekskludert fra Covid-vaksinen mens injeksjonene går til bosettere». Artikkelen førte til raseri i Israel, og beskyldningene om antisemittisme haglet. Avisa The Jerusalem Post hevdet at The Guardian spredte falske beskyldninger.

Vi er halvveis i januar, men fremdeles har ikke fem millioner palestinere på Vestbredden og i Gaza sett snurten av ei covid-19-sprøyte. Israel har på sin side gitt den første vaksinedosen til over tjue prosent av sine innbyggere, inkludert en halv million bosettere på Vestbredden, palestinere bosatt i Israel og palestinere bosatt i det Israel-annekterte Øst-Jerusalem. Palestinske fanger i israelske fengsler er utelatt, sjøl om nærmere to hundre er blitt smittet av coronaviruset.

COVID-19: Smitteverndirektør i FHI Geir Bukholm om coronavaksinen. Video: Marthe S. Lien / Lars Eivind Bones Vis mer

Israelske myndigheter hevder at de ikke har noen forpliktelser til å forsyne palestinerne på Vestbredden med vaksine og henviser til Oslo-avtalen fra 1993, der det står at vaksineprogrammer skal gjennomføres av den palestinske selvstyremyndigheten (PA). Det er interessant, for dette er en avtale statsminister Benjamin Netanyahu i hele sin regjeringstid har tatt avstand fra.

Utelatelsen av palestinerne bryter med den fjerde Genève-konvensjonens artikkel 56, der det står at en okkupasjonsmakt har plikt til å sørge for offentlig helse og hygiene for innbyggerne, deriblant å sørge for å bekjempe smittsomme sykdommer og epidemier. Men Israel anerkjenner ikke slike konvensjoner, så derfor er man like langt. Spørsmålet er også om Gaza fremdeles er okkupert, et område israelerne trakk seg ut av i 2005. Nei, sier israelerne. Ja, sier FN og en rekke av verdens land. Men i den pågående debatten om manglende vaksinetilgang er det Vestbredden det er snakk om. Ekstremfattige Gaza styres av islamistgruppa Hamas og lider både under israelsk blokade og internasjonal likegyldighet.

Inntil tirsdag i går var 121 587 palestinere på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, smittet av Cocid-19, mens tallet på døde var1352. For Gaza var tallene henholdsvis 46 087 og 462. På Vestbredden er det både for dårlig kvalitet på og for lite tilgang til helsetjenester. I Gaza har helsevesenet vært nær kollaps i lengre tid.

Verdens helseorganisasjon (WHO) og Den palestinske selvstyremyndigheten på Vestbredden har anmodet Israel om iallfall å selge vaksinedoser til palestinske helsearbeidere som står i førstelinja i kampen mot coronaen. 8000 helsearbeidere er hittil smittet. Svaret fra de israelske myndighetene er nei; de har mangel på vaksine til sine egne innbyggere.

En rekke menneskerettighetsorganisasjoner, inkludert Amnesty International, krever at israelerne må sørge for vaksiner til okkuperte palestinere. Amnesty kaller det som skjer «institusjonalisert diskriminering». Det pågår også kampanjer blant israelerne, men med dagens politiske stemning i landet har de vanskelig for å bli hørt.

Statsminister Erna Solberg forsøkte seg på en smule kritikk forleden da hun til NTB sa at hun syntes «Israel burde hatt kontakt med den palestinske selvstyremyndigheten og blitt enige om en fordeling som også ga palestinere vaksine.» Om hun mente Israels linje var akseptabel eller ikke, ville hun ikke si noe om.

23. mars er det til en forandring nyvalg i Israel (det fjerde på to år). Før jul begynte det å se mørkt ut for den korrupsjonstiltalte Benjamin Netanyahu, men suksess med det pågåendene vaksineprogrammet kan endre mye. Den israelske statsministeren har mål om at alle israelere over 16 år skal være vaksinert innen utgangen av mars, og det passer jo godt i en valgkampsammenheng.

I en slik situasjon er det enda mindre sannsynlig at palestinerne skal få kjøpe vaksiner av den israelske staten.

Når kan så palestinerne i israelsk-okkuperte områder bli vaksinert? Mandag meldte nyhetsbyrået Reuters at PA hadde godkjent den russiske Sputnik-vaksinen. Leveranser er ventet i løpet av februar, men hvor mange doser palestinerne vil, få er uklart. Palestina er også en del av COVAX, WHOs globale vaksineprogram, men vaksiner herfra er heller ikke ventet før i februar-mars.

Så er spørsmålet om ikke israelernes kompromissløse vaksinepolitikk kan slå tilbake på dem sjøl. Mer enn 100 000 palestinere fra Vestbredden arbeider i Israel. Før hele den israelske befolkningen er vaksinert kan disse utgjøre en smitterisiko.

«Først meg sjøl, så meg sjøl», holder ikke i en globalisert verden.

Status vaksinasjon Full oversikt

961 631 (17.9%)i Norge har fått dose nr 1
298 457 (5.56%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer