DEBATT

Biomangfold i havet

Økosystemene i havet kollapser

Global oppvarming og overfiske utgjør en betydelig trussel mot det biologiske mangfoldet i havet. Det har også store konsekvenser for mulighetene til å løse klima- og miljøkrisen.

BLÅ SKOG: Mens stadig flere erkjenner hvor viktig blå skog er, får denne mindre oppmerksomhet enn skog på land og korallrev. Det til tross for at blå skog er blant de mest effektive produsenter av oksygen, og langtidslager av karbon, skriver innsenderne. Foto: Janne K. Gitmark / NIVA
BLÅ SKOG: Mens stadig flere erkjenner hvor viktig blå skog er, får denne mindre oppmerksomhet enn skog på land og korallrev. Det til tross for at blå skog er blant de mest effektive produsenter av oksygen, og langtidslager av karbon, skriver innsenderne. Foto: Janne K. Gitmark / NIVA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Fra barndom i skjærgården er det mange som er godt kjent med at strandkrabber liker å gjemme seg i tang. Men visste du at tang- og tareskog, sjøgressenger, tidevannseng og tidevannssump, og mangroveskog – det vi kaller den blå skogen – er blant de mest mangfoldige økosystemene i verden? Tusenvis av arter er avhengige av blå skog for gyting, oppvekst, beskyttelse og mat.

Dessverre er mange av Norges blå skoger i dårlig tilstand. Faktisk krymper de blå skogene over hele kloden. Tap av disse viktige økosystemene vil gå utover det biologiske mangfoldet.

En million arter er truet av utryddelse. Ifølge World Economic Forum er tap av naturmangfold en av de fem største truslene mot verdensøkonomien.

Tap av blå skog og biomangfold har også store konsekvenser for vår evne til å løse klima- og miljøkrisen – en sammenkobling som nylig ble anerkjent av de nordiske klima- og miljøministrenes felles erklæring om biologisk mangfold, hav og klima. Nå må vi samle krefter for å redde den blå skogen!

Som vi i Norsk nettverk for blå skog beskriver i en fersk «policy brief», er blå skog en viktig del av grunnlaget for livet langs kysten. Plantene spises av virvelløse dyr, som deretter spises av små krabber og fisk, som igjen spises av torsk, lyr, sel og sjøfugl.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer