DEBATT

Biomangfold i havet

Økosystemene i havet kollapser

Global oppvarming og overfiske utgjør en betydelig trussel mot det biologiske mangfoldet i havet. Det har også store konsekvenser for mulighetene til å løse klima- og miljøkrisen.

BLÅ SKOG: Mens stadig flere erkjenner hvor viktig blå skog er, får denne mindre oppmerksomhet enn skog på land og korallrev. Det til tross for at blå skog er blant de mest effektive produsenter av oksygen, og langtidslager av karbon, skriver innsenderne. Foto: Janne K. Gitmark / NIVA
BLÅ SKOG: Mens stadig flere erkjenner hvor viktig blå skog er, får denne mindre oppmerksomhet enn skog på land og korallrev. Det til tross for at blå skog er blant de mest effektive produsenter av oksygen, og langtidslager av karbon, skriver innsenderne. Foto: Janne K. Gitmark / NIVA Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Fra barndom i skjærgården er det mange som er godt kjent med at strandkrabber liker å gjemme seg i tang. Men visste du at tang- og tareskog, sjøgressenger, tidevannseng og tidevannssump, og mangroveskog – det vi kaller den blå skogen – er blant de mest mangfoldige økosystemene i verden? Tusenvis av arter er avhengige av blå skog for gyting, oppvekst, beskyttelse og mat.

Dessverre er mange av Norges blå skoger i dårlig tilstand. Faktisk krymper de blå skogene over hele kloden. Tap av disse viktige økosystemene vil gå utover det biologiske mangfoldet.

En million arter er truet av utryddelse. Ifølge World Economic Forum er tap av naturmangfold en av de fem største truslene mot verdensøkonomien.

Tap av blå skog og biomangfold har også store konsekvenser for vår evne til å løse klima- og miljøkrisen – en sammenkobling som nylig ble anerkjent av de nordiske klima- og miljøministrenes felles erklæring om biologisk mangfold, hav og klima. Nå må vi samle krefter for å redde den blå skogen!

Som vi i Norsk nettverk for blå skog beskriver i en fersk «policy brief», er blå skog en viktig del av grunnlaget for livet langs kysten. Plantene spises av virvelløse dyr, som deretter spises av små krabber og fisk, som igjen spises av torsk, lyr, sel og sjøfugl.

Blå skog beskytter også mot bølger og tilbyr skjul fra rovdyr og ly fra stormer. En tareskog er for eksempel et flott sted for sel til å spise seg mett og gjemme seg for spekkhoggere.

Effektene blå skog har på biologisk mangfold strekker seg langt utover de smale kystområdene. Tare og sjøgressblader transporteres for eksempel til strender og dyphavet der de gir næring til økosystemer som ellers får tilført lite mat.

Blå skog er like viktig for naturmangfoldet globalt. Tusenvis av dyr – fra skalldyr til skilpadder – er avhengig av disse økosystemene.

Vi må snu nedgangen i blå skog. I Norge har global oppvarming, overfiske og økt mengde næringssalter fra land ført til økosystem-kollaps og tap av tareskog. Uten nok kystfisk til å spise og dermed holde tarebeitende kråkeboller i sjakk, har mye av tareskogen forsvunnet. Hyppigere hetebølger har ført til sukkertare-død i Skagerrak. I tillegg kan eutrofi føre til at trådalger, det vi ofte kaller for «lurv», overgror og kveler tareskogen.

Norge er dessverre ikke unikt. Globalt har 40–60 prosent av tareskogene hatt en tilbakegang de siste tiåra. De andre blå skogtypene har opplevd liknende globale trender. 29 prosent av sjøgressenger har forsvunnet siden 1800-tallet. Nå er nedgangen oppe i 7 prosent per år. I tillegg har 25-50 prosent av arealet med tidevannseng og tidevannssump blitt redusert det siste århundre, mens mer enn 25 prosent av mangroveskog har gått tapt siden 1980.

For å ta vare på de blå skogene må de forvaltes helhetlig. Det vil si å ta alle aktiviteter med negativ påvirkning på disse økosystemene i betraktning, og sette inn tiltak for å redusere den samlede belastningen. Dette krever bred innsats fra både myndigheter og næringer.

Mulige løsninger omfatter god forvaltning av menneskelig aktivitet som påvirker kystsonen, marint vern og restaurering. Flere lovende restaureringsteknikker er i ferd med å bli testet ut. I hvilken grad disse viser seg å være effektive avhenger av om de lokale miljøforholdene er gunstige for langsiktig overlevelse. Det hjelper for eksempel ikke å restaurere blå skog hvis de like etter blir kvalt av trådalger.

Mens stadig flere erkjenner hvor viktig blå skog er, får disse naturtypene ofte mindre oppmerksomhet enn skog på land og korallrev. Det til tross for at blå skog er blant de mest produktive og dynamiske økosystemene i verden. De er også blant de mest effektive produsenter av oksygen, og langtidslagrere av karbon.

I Norge har vi cirka 10.000 kvadratkilometer med blå skog, tilsvarende hele Rogaland fylke. Om lag to tredeler består av stortare og sukkertare. Nesten halvparten av alt karbon som er langtidslagret fra blå skog i Norden, stammer fra norsk tare.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Dersom vi skal ha sunne hav med et rikt naturmangfold, må vi sørge for at den blå skogen beskyttes og restaureres. For å lykkes med det, må både politikere, forvaltere, næringslivet og befolkningen for øvrig være med på laget.

Så neste gang du forestiller deg løsninger for vår klima- og miljøkrise, tenk også blå skog. Og når du tenker på blå skog, se for deg hvor mangfoldige og frodige disse habitatene er – fylt av liv og muligheter.

For deg som drømmer om en Syden-ferie i sommer, hva med å heller snorkle i den blå skogen her hjemme?

Cecilie Wathne, prosjektleder, Norsk nettverk for blå skog, Gunnar Sander, NIVA, Hege Gundersen, NIVA Kjell-Magnus Norderhaug, Havforskningsinstituttet, Steven Lutz, GRID-Arendal, Tanya Bryan, GRID-Arendal

Norsk nettverk for blå skog ble dannet i 2014 av GRID-Arendal, Norsk institutt for vannforskning (NIVA) og Havforskningsinstituttet (HI).

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer