DEBATT

Skattepolitikk:

Økt skatt er ikke svaret

Vi reagerer sterkt på det vi oppfatter som manglende næringsforståelse fra Ap-politiker Torbjørn Vereide.

MISFORSTÅELSE: Å snakke om at næringsdrivende skjuler næringsformue i holdingselskap, er i beste fall en misforståelse, skriver viseadministrerende direktør i NHO, Anniken Hauglie. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
MISFORSTÅELSE: Å snakke om at næringsdrivende skjuler næringsformue i holdingselskap, er i beste fall en misforståelse, skriver viseadministrerende direktør i NHO, Anniken Hauglie. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Selv om sommeren også kan være varm i Gloppen, hadde vi forventet at Ap-politiker Torbjørn Vereide hadde inntatt en mer redelig holdning til næringslivet enn det han bærer til torgs i innlegget sitt i Dagbladet mandag 25. juli. Vi reagerer sterkt på det vi oppfatter som manglende næringsforståelse.

SKATTEPARADIS: Kari Elisabeth Kaski, stortingsrepresentant fra SV om at stadig flere rike personer i Norge utvandrer til utlandet. Reporter: Anniken Aronsen / Video: Christian Fjermeros Vis mer

Vereide synes nemlig å mene at dess mer skatt en bedriftseier betaler, dess flere arbeidsplasser blir skapt. Han lever tilsynelatende også i den tro at bedriftseiere ikke bidrar til samfunnet gjennom å betale skatter og avgifter. Den såkalte «næringsformuen» tjener ikke til noe annet enn å gjøre de superrike enda mer superrike, er mantraet. Derfor bør den skattlegges hardere, synes han å mene.

Å snakke om at næringsdrivende skjuler næringsformue i holdingselskap, og at det her handler om skatteplanlegging, er jo i beste fall en misforståelse av hva det handler om for bedrifter. Det å tappe bedriftene for kapital trygger for det første ingen arbeidsplasser, ei heller stimulerer det til vekst og utvikling i bygd og by.

Vi kan kanskje anbefale Vereide å ta en tur innom en bedrift i nærområdet sitt for å høre hva de mener om utspillet hans og om hva regjeringens økning av skattetrykket betyr for deres vekst og utvikling. Vi tror ikke at det svaret han får er et resultat av at eieren har kommet så langt ned i cognac-glasset, slik Vereide uttrykker seg i Dagbladet.

Torbjørn Vereide skrivet at nå trenger vi en større omfordeling i skatteopplegget, og at Ap alt er i gang med akkurat det gjennom å ha økt formuesskatten, økt utbytteskatten og økt trinnskatten for det øverste trinnet. Ja, det mangler ikke på handling og ambisjoner for å øke skattleggingen, men for oss handler det mest om å ivareta de mange små og mellomstore bedriftene (SMB) som faktisk kjenner skattetrykket på kroppen.

Vereide burde vite at de aller fleste bedrifter i Norge er SMB, og det ville være høyst relevant å spørre disse før en går til ideologisk begrunnet skjerpelser av f.eks. formuesskatten. De som driver de små og mellomstore bedriftene kjenner seg nok heller ikke igjen i karakteristikken «de rikeste». De er ofte helt vanlige folk i bygd og by, som deltar i lokalsamfunnene på lik linje med sine ansatte. De aller færreste kan kalles «rikinger».

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer