LEDER

OL i Beijing

OL i nulltoleranse

Diktator-leker er ikke noe å leke med.

ALVOR: OL i Beijing starter om mindre enn to uker. Foto: AP
ALVOR: OL i Beijing starter om mindre enn to uker. Foto: AP Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

En ny olympisk øvelse blir født når vinter-OL åpner i Beijing om mindre enn to uker. Det er snakk om OL i nulltoleranse. Det har lenge ligget i kortene at det ville bli slik, men det ble slått endelig fast da kinesiske myndigheter onsdag i forrige uke gjorde det klart at utøvere kan miste akkrediteringen eller få en form for straff hvis de ytrer seg om noe som bryter kinesisk lov.

Og hva slags ytringer er det som kan tenkes å bryte kinesisk lov? Er det undertrykkelsen av de muslimske uigurene i Xinjiang-provinsen, som USA mener kvalifiserer til den juridiske termen folkemord? Er det for eksempel støtte til de tapre demokratiforkjemperne som sitter fengslet - eller lever i frykt for å bli fengslet - i Hongkong? Kan det være kritikk av at Kina i strid med Den internasjonale domstolen i Haag bygger kunstige øyer i Sør-Kina havet der de anlegger marinebaser, og dermed på kunstig - og ulovlig - vis utvider sitt territorialfarvann? Kan det være kritikk av den aggressive krigshissingen mot Taiwan? Eller kan det være kritikk av lekene selv, der nulltoleranse for coronaviruset gjør at utøverne vil leve i bobler, uten kontakt med omverdenen, som kanskje også begrenser kontakt med pressen som skal rapportere hjem om gull og sølv?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer