DEBATT

Ola Borten Moe og Barentshavet

Olje-Olas suksessoppskrift

Ola Borten Moe bør svare for sin rolle i åpninga av Barentshavet Sør-Øst, men han er symptom på et mye dypere problem: En kultur av samrøre mellom oljebransje og politikk

OSLO  20180622.
Eivind Trædal  på Rådhusplassen i Oslo for å høre Partileder i Fremskrittspartiet Siv Jensen oppsummere det politiske halvåret.
Foto: Cornelius Poppe / NTB
OSLO 20180622. Eivind Trædal på Rådhusplassen i Oslo for å høre Partileder i Fremskrittspartiet Siv Jensen oppsummere det politiske halvåret. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Dette er en liten historie om hvordan man kan bli rik i det moderne Norge:

Ola Borten Moe fra Senterpartiet blir Olje- og energiminister. Han beskytter oljebransjen ivrig mot all kritikk, og sørger for å gi den tilgang til nye leteområder, selv i sårbare områder i Arktis. Han uttaler at «klimahensyn aldri skal styre åpning av nye oljefelt eller tempoet i oljeutvinningen.»

Ikke bare det. Borten Moe vil tydeligvis ikke engang at hensynet til statens inntekter bør styre åpningen av nye oljefelter. Når prognosene viser usikre økonomiske utsikter, sørger Borten Moes departement for å skjule informasjonen for Stortinget med klare instrukser: «Barentshavet Sør-Øst skal ikke snakkes ned».

Innsatsen lønner seg. I 2015, to år etter at han må gi seg som Olje- og energiminister, blir Borten Moe deleier i det lille oljeselskapet OKEA, uten at det dermed gjør at han slutter i toppolitikken. Borten Moe er oljetopp og 1. nestleder i Senterpartiet samtidig. I OKEA blir han forresten partner med Erik Haugane, som har mildt sagt spesielle ideer om klimakrisa: «Heiagjengen utenfor IPCC, som lanserer den ene vanvittige katastrofen etter den andre … blir heldigvis motbevist av fakta. Vi har opplevd store naturlige klimaendringer på jorda … uansett årsak til svingningene, går det bra.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer