DEBATT

Ola Borten Moe og Barentshavet

Olje-Olas suksessoppskrift

Ola Borten Moe bør svare for sin rolle i åpninga av Barentshavet Sør-Øst, men han er symptom på et mye dypere problem: En kultur av samrøre mellom oljebransje og politikk

OSLO  20180622.
Eivind Trædal  på Rådhusplassen i Oslo for å høre Partileder i Fremskrittspartiet Siv Jensen oppsummere det politiske halvåret.
Foto: Cornelius Poppe / NTB
OSLO 20180622. Eivind Trædal på Rådhusplassen i Oslo for å høre Partileder i Fremskrittspartiet Siv Jensen oppsummere det politiske halvåret. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Dette er en liten historie om hvordan man kan bli rik i det moderne Norge:

Ola Borten Moe fra Senterpartiet blir Olje- og energiminister. Han beskytter oljebransjen ivrig mot all kritikk, og sørger for å gi den tilgang til nye leteområder, selv i sårbare områder i Arktis. Han uttaler at «klimahensyn aldri skal styre åpning av nye oljefelt eller tempoet i oljeutvinningen

Ikke bare det. Borten Moe vil tydeligvis ikke engang at hensynet til statens inntekter bør styre åpningen av nye oljefelter. Når prognosene viser usikre økonomiske utsikter, sørger Borten Moes departement for å skjule informasjonen for Stortinget med klare instrukser: «Barentshavet Sør-Øst skal ikke snakkes ned».

FIKK PENGER: - Tilfeldigvis var Ola Borten Moes lille oljeselskap OKEA et av selskapene som kom aller best ut, skriver innsenderen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
FIKK PENGER: - Tilfeldigvis var Ola Borten Moes lille oljeselskap OKEA et av selskapene som kom aller best ut, skriver innsenderen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Innsatsen lønner seg. I 2015, to år etter at han må gi seg som Olje- og energiminister, blir Borten Moe deleier i det lille oljeselskapet OKEA, uten at det dermed gjør at han slutter i toppolitikken. Borten Moe er oljetopp og 1. nestleder i Senterpartiet samtidig. I OKEA blir han forresten partner med Erik Haugane, som har mildt sagt spesielle ideer om klimakrisa: «Heiagjengen utenfor IPCC, som lanserer den ene vanvittige katastrofen etter den andre … blir heldigvis motbevist av fakta. Vi har opplevd store naturlige klimaendringer på jorda … uansett årsak til svingningene, går det bra.»

Våren 2020 er det koronakrise, og milliardene sitter løst på Stortinget. Både Frp og Sp støttet regjeringen om å ikke legge begrensninger på bonus og utbytte på krisepakkene, i kontrast til blant annet EU. Oljeselskapene svarte med å la oljeskattepakka finansiere økt utbytte.

Og hvor gikk krisemidlene? Tilfeldigvis var Ola Borten Moes lille oljeselskap OKEA et av selskapene som kom aller best ut. Selskapet fikk omtrent en halv milliard av fellesskapets midler. Senterpartiets 1. nestleder kan kanskje vente seg en fet bonus i år? Det skal jo lønne seg å engasjere seg mot klimaet og for oljebransjen her i landet. At det går i pluss for fellesskapet, er ikke så farlig.

Ola Borten Moe bør svare for sin rolle i åpninga av Barentshavet Sør-Øst, men han er symptom på et mye dypere problem: En kultur av samrøre mellom oljebransje og politikk. Bare tell hvor mange av toppmannskapet til Høyre og Ap som har gått rundene i svingdøra mellom oljelobbyen og politikken. Om vi skal komme oss over til framtidas industri og energi, må vi røske opp denne ukulturen med rota. Borten Moe er et bra sted å starte.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer