DEBATT

Oljenæringen

Oljelobbyen må ut av skolen

Tenk om Kongsberggruppen skulle ha regien når elevene skal diskutere våpenindustri og krig, eller la brennevinsprodusentene styre en alkoholdebatt.

TA DEBATTEN: Debattene om olje og klima bør absolutt tas i norske klasserom, men på trygg avstand fra lobbyistene, skriver Hulda Holtvedt i Grønn Ungdom. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TA DEBATTEN: Debattene om olje og klima bør absolutt tas i norske klasserom, men på trygg avstand fra lobbyistene, skriver Hulda Holtvedt i Grønn Ungdom. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vi kan ikke lenger tillate at oljelobbyen driver propaganda i norske skoler.

Denne uka kan vi lese i E24 at oljebransjen i flere år har reist rundt til landets skoler og universiteter «for å engasjere unge i en faktabasert samfunnsdebatt». Samtalene ble brukt til å utvikle en målrettet kommunikasjonsstrategi for å påvirke unges holdninger til olje og gass.

Prosjektet kaller seg Den Nye Oljen og er finansiert av bransjeorganisasjonen Norsk Olje og Gass. Prosjektrapporten fra 2017 er skremmende lesning. Her kommer det fram at formålet med besøkene var å utvikle knep og argumentasjon for å «få unge til å heie på olje- og gassbransjen».

Ifølge rapporten bør oljebransjen for eksempel formidle at de «holder verden oppe, inntil vi sammen klarer å få fornybart på beina». Det anbefales også å ta hensyn til at unge i dag «i større grad styres av drømmer og ambisjoner, enn rene fakta».

Det er flere ting som er problematisk ved at Norsk Olje og Gass reiser rundt på skolebesøk og driver med egenreklame.

For det første er det uhørt at en kommersiell aktør får adgang til å påvirke elever og studenter inne i klasserommet. Både ungdommer, foreldre og samfunnet skal være trygge på at undervisningen er uavhengig og fri for næringsinteresser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer