LEDER

Corona

Olympisk lek med ilden

OL i Tokyo er ikke lenger en lek. Det er alvor nå.

BRYSOM GJEST: IOC-president Thomas Bach er på plass i Tokyo. Foto: AFP / NTB
BRYSOM GJEST: IOC-president Thomas Bach er på plass i Tokyo. Foto: AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det er lenge siden de pågående olympiske lekene i Tokyo sluttet å være leker. Onsdag ble det satt nye rekorder - for så vidt olympiske - i corona-smitte i vertskaps-byen. 3177 nye smittede ble registrert i Tokyo, blant dem var 24 tilreisende knyttet til lekene. Det forteller oss at i den grad dette er snakk om leker, så er de en lek med ilden - den olympiske.

En av de smittede er en av gullkandidatene i stavsprang, amerikaneren Sam Kendricks. På grunn av nærkontakter med ham er hele det australske landslaget i friidrett satt i isolasjon. Arrangører og landslag forsikrer at alle smittevern-prosedyrer er overholdt. Men Kendrics har lagt staven på hylla for denne gang, og Australias landslag sitter isolerte på sine hotellrom, mens smitten likevel sprer seg, før friidretten begynner sine konkurranser til helga. Og frykten sprer seg som et annet virus. For hvem blir den neste?

De olympiske lekene i Tokyo skulle selvfølgelig aldri vært avholdt nå. De burde vært utsatt enda en gang. For det som nå skjer i Tokyo er historien om en i høyeste grad varslet mulig katastrofe. Vi visste før lekene startet at Japan hadde en av de laveste andelene vaksinerte i den utviklete verden, antall full-vaksinerte er 26 prosent. Og vi visste at et stort arrangement som OL, med 40 000 tilreisende, til tross for at det er forbud mot publikum på tribunene, ville bringe smitte inn i landet. Og vi visste at 80 prosent av japanerne var motstandere av å arrangere OL nå.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer