Mo Farah kom ulovlig til Storbritannia

Olympisk svindel

OL-helten Mo Farahs historie bør mane til debatt om amnesti for innvandrere i Europa.

ET LØPERIKON. Mo Farah etter at han vant 10 000 meter under OL i London i 2012. Foto: NTB
ET LØPERIKON. Mo Farah etter at han vant 10 000 meter under OL i London i 2012. Foto: NTB Vis mer
Publisert

En moderne britisk heltehistorie er basert på svindel og løgn. Det forteller en BBC-dokumentar som vises idag. I dokumentaren sier løper-ikonet Mo Farah (39) at han som barn ble smuglet inn i Storbritannia under falsk identitet, og at dekk-historien om familiegjenforening var løgn fra ende til annen.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 27.02.2013 PINLIG: Video: WDSU TV Vis mer

I 2012 ble Mo Farah helten over alle britiske idrettshelter da han vant både 5 000 og 10 000 meter i OL i London i det løper-gale Storbritannia. Han vant til alt overmål på hjemmebane, før han gjentok bedriften fire år seinere, i OL i Rio. Han var den fattige innvandrer-gutten som hadde sprengt glasstaket som også omfattet etnisitet og rase.

Han var bildet på hvor langt en innvandrer fra fattige kår kunne komme i det moderne Storbritannia med ærlighet og hardt arbeid. Farah ble raskt en helt i mediene, en medieyndling som tegnet et glansbilde som britene gjerne ville vise fram for både seg selv og alle andre. Gjerne i fest-taler.

Nå er fattiggutten adlet, og kan titulere seg Sir Mo Farah. Det betyr ikke at alt faller sammen for Farah. Det britiske innenriksdepartementet - som ellers er kjent for å være hard i klypa i innvandringssaker - sa tirsdag at det ikke ville komme noen som helst offisielle reaksjoner mot den britiske helten.

Mo Farah spiller på en måte nå en ny helterolle, og setter med sin historie flomlys på innvandringens dilemmaer, i Storbritannia, og i hele den vestlige verden. Når er et barn verdig vår oppmerksomhet? Hva er verdien av et liv? Er det bare oppsiktsvekkende vellykkede karrierer som gir amnesti for mennesker som har lurt myndighetene for å få et fotfeste i et vestlig land? Må svindelen ha olympiske dimensjoner for å lykkes?

Mo Farah, som var fra Somaliand, og ikke Somalia, slik han sa, og alle trodde. Mo Farah, som var døpt Hussein Abdi Kahin, og hadde forfalskede dokumenter. Mo Farah som egentlig skulle gjenforenes med sine foreldre, da han kom til Storbritannia som ni-åring, og ble ledsaget til landet av ei kvinne han ikke kjente, til foreldre som ikke var der. Men som hadde lykkes i å sende gutten til det de regnet med var en bedre framtid enn den han ville fått på Afrikas stadig katastrofe- og krigs-rammede horn.

Mo Farahs historie bør mane til refleksjon i alle europeiske hovedsteder. Hans historie forteller oss at vi også må prøve å se menneskene, selv om vi alle lever under en hårdere himmel enn den som ideelt sett gjør alle mennesker likeverdige.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer