DEBATT

Fødselsdepresjon

Om ikke for oss, så for barna

Kampanjen #jegføderikkealene har fått flere til å rette oppmerksomheten mot adgangsnekt på fødestuene, og det økende antallet kvinner som får fødselsdepresjon. Det går hardt ut over kvinnene og deres partner. Men enda viktigere – det kan gå ut over barna.

- Jeg fødte mitt første barn sommeren 2020. Hva det innebærer å være en mamma kom som et sjokk, skriver Tine Malene Nilsen.
- Jeg fødte mitt første barn sommeren 2020. Hva det innebærer å være en mamma kom som et sjokk, skriver Tine Malene Nilsen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hei Erna! Jeg er veldig glad for at dere endelig vil legge til rette for at partner får være med på fødsel. Men la oss ikke glemme kvinnene som har ligget i ukevis på sykehus på grunn av svangerskapskomplikasjoner eller prematur fødsel. Som har blitt nektet besøk av barna sine. Barn som har blitt nektet å se mammaen sin.

Og glem for all del heller ikke kvinnene som allerede har gått alene gjennom svangerskap og fødsel i nesten et år. Med historier så vonde at man nesten ikke klarer å høre om de. Mange sliter. De sliter skikkelig. Det gjorde flere også før pandemien. Og det kan påvirke barna du så gjerne vil at vi skal lage flere av.

Det skulle et massivt press fra befolkningen til, før endringen rundt partners tilstedeværelse i fødsel kom. Historier fra hundrevis av kvinner som tilsynelatende har følt seg forpliktet til å utlevere seg selv i det offentlige rom. Utsette seg selv for de styggeste ord i kommentarfeltene.

De gjør det ikke for å få sympati, men for å få dere til å lytte. Jeg lurer noen ganger på om det er det som skal til for å få oppmerksomheten deres. Temaet jeg belyser her er ikke noe nytt. Jeg er bare litt usikker på om du har fått det med deg. Så la meg prøve å få oppmerksomheten din.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer