KOMMENTARER

Mellomvalg i USA

Ondskapen er poenget

Ron DeSantis ville ta oppmerksomheten bort fra abortsaken med et usmakelig stunt. Nå etterforskes han for mulig menneskesmugling.

POLITISKE BRIKKER: Florida-guvernøren Ron DeSantis sendte to fly med asylsøkere fra Venezuela fra Texas til øya Martha's Vineyard i Massachusetts i et politisk stunt. Nå etterforskes han for mulig menneskesmugling. Foto: Ray Ewing / Vineyard Gazette via AP
POLITISKE BRIKKER: Florida-guvernøren Ron DeSantis sendte to fly med asylsøkere fra Venezuela fra Texas til øya Martha's Vineyard i Massachusetts i et politisk stunt. Nå etterforskes han for mulig menneskesmugling. Foto: Ray Ewing / Vineyard Gazette via AP Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Den profilerte Florida-guvernøren og Fox News-yndlingen Ron DeSantis trodde han skulle redde det republikanske partiet fra å drukne i abortprotester foran mellomvalget. I stedet har han selv havnet på dypt vann.

Guvernøren kan rett og slett ha gjort seg skyldig i menneskesmugling og skryte av det. Dette er mannen som regnes som Trumps største utfordrer og sannsynlige arvtager som presidentkandidat.

Sist uke sendte DeSantis et fly til San Antonio i Texas, hvor han plukket opp 48 asylsøkere, som han fraktet til den lille øya Martha’s Vineyard i Massachusetts og dumpet utenfor en lokal kirke uten forvarsel. Asylsøkerne, de fleste av dem på flukt fra Venezuelas sosialistiske diktator Maduro, var blitt lovet husly og arbeid. Ikke visste de at tilbudet kom fra en skruppelløs mann som misbrukte dem på veien til Det hvite hus.

Det politiske stuntet ble direktesendt på Fox News, hvor utsendte reportere stakk mikrofonen opp i ansiktet på små barn og spurte dem på stotrende spansk hva de synes om deres nye hjemsted. Barna kunne uansett ikke svare. Verken de eller foreldrene visste hvor de var. De hadde blitt forespeilet at de skulle til Boston.

Fliret satt likevel løst både i Fox-leiren og på DeSantis valgshow like etter. Hvis demokratene absolutt vil ha åpne grenser, så la dem ta imot dem, sa DeSantis til frydefull jubel. Han var overbevist om at de liberale innbyggerne på østkysten ville protestere når de fikk asylsøkere på egen dørstokk. Men det skjedde ikke. Istedet fikk asylsøkerne tak over hodet, mat og helsetilsyn. Folk over hele øya strømmet til for å hjelpe.

Det som hadde virket som en skamløs ond idé på papiret, gikk fryktelig galt. Her skulle de dumpe flyktninger på kjendisøya, hvor både Obama, Clinton og andre liberale rikfolk ferierer. De skulle vise hykleriet for åpen scene og samtidig snu valgkampen til å handle om yndlingstemaet innvandring og krisen på grensa.

Men de rike feriegjestene hadde for lengst forlatt øya for sesongen. Tilbake var de fastboende, vanlige arbeidsfolk og fiskere, som uten å nøle trådte til for å hjelpe. Snarere kunne de demonstrere at de faktisk er mer humane enn Florida-guvernøren.

PUTIN TALTE: Russlands president Vladimir Putin talte til befolkningen onsdag 21. september. Dagsbladets kommentator oppsummerer talen. Video: Dagbladet TV Vis mer

Selv Donald Trump var sur. Han furtet over at DeSantis hadde stjålet hans idé, forøvrig en gammel og brutal idé i amerikansk politikk, hvor sørstatene har fraktet svarte nordover og delstater har satt hjemløse på en buss til andre delstater. De forente stater er langt i fra forente når det gjelder behandlingen av sine innbyggere, langt mindre nye ankomne.

Republikanere i Florida var heller ikke imponert over guvernørens politiske spill, mange av dem eksil-kubanere som selv har flyktet fra et kommunistisk diktatur. Var dette noen måte å behandle utslitte flyktninger fra et lignende regime på? Var ikke DeSantis en fiende av Maduro, og så mishandlet han dem som flyktet fra tyranniet?

Cruelty is the point, heter det om republikaneres konfronterende stil. Ondskapen er poenget. Mens woke demokrater stadig lar seg sjokkere av ondskapen - å bruke fortvilete barnefamilier som politiske brikker, kan ikke kalles annet - vet republikanerne at det virker. Det mobiliserer kjernevelgere. I nyhetsbobla hos Fox News fikk ingen med seg hva som faktisk skjedde, annet enn den usanne påstanden om at demokrater er for åpne grenser, men vil ikke ha asylsøkere i sitt nabolag. Sannheten er vel snarere at Joe Biden stilltiende har videreført Trumps inhumane grensepolitikk, og at liberale byer som Chicago, Los Angeles og New York er fulle av innvandrere.

Så DeSantis kan ha lykkes i å nå kjernevelgerne som tror på det enkle budskapet; her fikk demokratene som fortjent. Det er lett å kritisere grensestatene når du selv bor tusenvis av mil unna. Hykleriet avslørt.

Men DeSantis kan ha pådratt seg større problemer enn kritikk i liberale kretser. Han er nå under etterforskning for flere mulige lovbrudd. Den lokale politisjefen i Texas, hvor asylsøkerne ble hentet fra, har åpnet etterforskning av det som skjedde. Å frakte papirløse asylsøkere fra en delstat til en annen under falske premisser og uten å varsle myndighetene, kan rett og slett være menneskesmugling. Transporten medførte i praksis at asylsøkerne ikke har mulighet til å melde seg hos lokale myndigheter, slik de er pålagt. DeSantis kan dessuten få problemer med føderale myndigheter. Som guvernør har han kun lov til å transportere asylsøkere i delstaten. I tillegg har han brukt enorme midler som er øremerket til å håndtere asylsøkere, ikke drive valgkamp.

Lov og orden-partiet, som republikanerne liker å kalle seg, sliter med både lov og orden etter Trump. Inspirert av sjefen, synes flere lokale toppolitikere å oppføre seg som autoritære eneherskere som kan gjøre som de vil. DeSantis har dessuten adoptert Trumps avskrekkende mafiametode, å forfølge enhver som kritiserer ham med alt han har av makt og midler.

Imens fortsetter flyktninger å strømme nordover til frihetens land uten at amerikanske politikere klarer å bli enige om en immigrasjonsreform. Tross alle hans besvergelser om å bygge en mur, klarte ikke Trump å løse problemet med annet enn grove menneskerettsbrudd. Joe Biden gjør det heller ikke i det stille.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer