DEBATT

Konverteringsterapi

Ønsker forbud mot konverteringsterapi

Det er viktig at vi har et solid forankret arbeid når vi tar en beslutning. Ingen, særlig ikke de som utsettes for denne praksisen, er tjent med et ufullstendig lovforslag.

INGEN TVIL: På landsmøtet sist helg gikk vi i Venstre enstemmig inn for et forbud mot konverteringsterapi, skriver likestillingsminister Abid Raja. Foto: Lise Åserud / NTB
INGEN TVIL: På landsmøtet sist helg gikk vi i Venstre enstemmig inn for et forbud mot konverteringsterapi, skriver likestillingsminister Abid Raja. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Leder i Kristiansand AUF, William Wathne, spør hvor det blir av utredningen om konverteringsterapi. For å sikre at arbeidet er solid forankret og står seg over tid er det helt nødvendig at vi gjør et skikkelig forarbeid.

La det ikke være noen tvil, vi i Venstre ønsker et forbud. På landsmøtet sist helg gikk partiet enstemmig inn for et forbud mot konverteringsterapi.

Kampen for skeives rettigheter er en kamp vi har brukt mange tiår på å kjempe, og det er rettigheter som fortsatt ikke er en selvfølge. I forrige uke annonserte jeg at vi i regjeringen gir Oslo Pride 500.000 i forbindelse med Skeivt kulturår 2022 for å markere at det er 50 år siden straffelovens § 213 som forbød seksuell omgang mellom menn ble opphevet.

Det er altså bare 50 år siden homofil kjærlighet var forbudt ved lov. Kampen for skeives rettigheter er kampen for frihet, og dermed også en kamp for alle. Det handler om hva slags samfunn vi vil leve i, og om enkeltmenneskers frihet.

Det hadde vært innmari greit om vi med et pennestrøk kunne forby alt vi ikke likte, som en del synes å mene. Imidlertid er det dessverre ikke så ikke enkelt.

Historien viser oss at kampene har vært mange, lange og tøffe, og selv i 2021 er vi heller ikke i mål. Skeives rettigheter må kjempes for ved hver eneste anledning. Det gjør denne regjeringen, og det er grunnen til at arbeidet med å utrede et mulig forbud mot konverteringsterapi prioriteres høyt av meg.

Regjeringen har til hensikt å konkludere når utredningen er ferdig, men det er viktig at vi har et solid forankret arbeid når vi tar beslutningen.

SPØRRETIME: Trine Skei Grande (V) satt ikke pris på å bli kalt arrogant av SVs Freddy Andre Øvstegård. Video: Stortinget Vis mer

Vil et forbud stride med menneskerettighetene? Hvilke handlinger er det som kan forbys uten at vi griper for langt inn i religionsfriheten, ytringsfriheten eller retten til privatliv?

Selv om AUF-lederens intensjon er god, er det ingen god idé å lukke øynene for den juridiske kompleksiteten som ligger til grunn når regjeringen gjør en slik utredning. Ingen, særlig ikke de som utsettes for denne praksisen, er tjent med et ufullstendig lovforslag.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer