DEBATT

Domstolsreformen

Ønsker riktig utgangspunkt

For å sikre en uavhengig domstol er det nødvendig å protestere mot statens adgang til å instruere domstollederne.

UAVHENGIGHET: Domstolens uavhengighet er et prinsipp det er verdt kjempe for, skriver Kjersti Barsok (bilde) og Kristin Tollefsen. Foto: Gorm Kallestad / NTB
UAVHENGIGHET: Domstolens uavhengighet er et prinsipp det er verdt kjempe for, skriver Kjersti Barsok (bilde) og Kristin Tollefsen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Dagbladet skrev om uenigheten mellom Senterpartiet og Høyre om domstolsreformen den 15. mai under overskriften «Full domstolskrig». I saken gis det ett inntrykk av at de overtallige dommerne vil ha rett på lønn og slippe å arbeide ved domstolene. Dette er ikke en virkelighetsbeskrivelse som vi kjenner oss igjen i.

NTL er en fagforening som organiserer i domstolene, og vi ønsker å ha et riktig utgangspunkt for forhandlinger ved domstolsreformen. Vi er opptatt av at domstolledere er utnevnt som embetsmenn av Kongen i statsråd, med det vernet det gir.

Stortinget har selvsagt adgang til å endre hvordan domstolene er organisert, og står også helt fritt til å reversere reformen. Regjeringen valgte å iverksette reformen svært raskt, og det er allerede utnevnt nye domstolledere. I tillegg har domstoladministrasjonen utlyst nye nestlederstillinger hvor utnevning trolig vil skje i løpet av året. Konsekvensen er at det er flere nye domstolledere og nestledere som ved en reversering vil ha embetsvern.

NTL-domstol har i denne prosessen vært opptatt av å verne om dommernes uavhengighet. En beslutning om å reversere reformen må også gjennomføres på en måte som ikke går på akkord med domstolledernes embetsvern.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer