KOMMENTARER

Putin og Navalnyj

Oppgjørets time

Idag er det varslet noe som likner veldig på oppgjørets time i krigen mellom Vladimir Putin og Aleksej Navalnyj. Sjansen er stor for at de begge blir tapere, skriver Morten Strand.

STERK: Vladimir Putin vil demonstrere styrke i sin tale til nasjonen idag. Men behandlingen av Aleksej Navanlyj er uttrykk for svakhet. Foto: AFP / NTB
STERK: Vladimir Putin vil demonstrere styrke i sin tale til nasjonen idag. Men behandlingen av Aleksej Navanlyj er uttrykk for svakhet. Foto: AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

I det ene hjørnet står Vladimir Putin. Den russiske presidenten holder i ettermiddag sin årlige tale til nasjonen, der han lister opp suksesser og utfordringer i en høyt profilert tale som går direkte på de nasjonale TV-kanalene. I det andre hjørner står – eller snarere ligger – Aleksej Navalnyj, Putins farligste og mest gjenstridige fiende. Mens Putin kan slåss med verbale finter, er Navalnyj henvist til å slåss med kroppen. Han er innlagt på et fengsels-sykehus med det hans private leger sier er en livstruende tilstand etter tre ukers sultestreik.

Navalnyjs helse er fortsatt preget av forgiftningen i august i fjor, da han var utsatt for et attentat som ifølge USA, EU og menneskerettighetsorganisasjoner ble utført av agenter fra den russiske sikkerhetstjenesten FSB. Navalnyj ble reddet fra det som skulle være den sikre død på mirakuløst vis, og var flere måneder til behandling på et sykehus i Berlin. I februar i år reiste han imidlertid tilbake til Russland, der en betinget dom for økonomisk svindel som menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg mener er oppkonstruert av politiske grunner, ble gjort ubetinget. I februar var Navalnyj derfor fange i en straffekoloni, og ifølge Amnesty International utsatt for tortur. I helga ble han lagt inn på sykehus fordi det var fare for hans liv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer