KOMMENTARER

Politivold i USA

Oppsiktsvekkende og uhørt fra Biden

Svaret på det rungende ropet fra et dypt splittet USA kom fra en rettssal i Minneapolis tirsdag. «Black Lives Matter», skriver Morten Strand.

RETTFERDIGHET: Demonstranter i Atlanta viser støtte til George Floyd etter at hans drapsmann ble dømt tirsdag.Foto: AFP / NTB
RETTFERDIGHET: Demonstranter i Atlanta viser støtte til George Floyd etter at hans drapsmann ble dømt tirsdag.Foto: AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Sjelden har et drap vært formidlet på en mer overbevisende måte. Mens han drepte George Floyd, en svart mann, stirret politimannen Derek Chauvin, en hvit mann, trassig tilbake på folkemengden som prøvende protesterte, og inn i mobiltelefonen som filmet ham, som om han var en stjerne i et sykt reality-show. Det var han ikke. For drapet på George Floyd var virkelig, noe dommen tirsdag ettermiddag amerikansk tid slår fast.

Skyldig på alle punkter, ingen formildende omstendigheter, og en sannsynlig straff på rundt 40 år. En mer enn ni minutter lang film av drapet gjorde at alt annet enn en fellende dom var umulig. Derek Chauvin kunne ikke bli en del av den triste statistikken som viser at i 98 prosent av sakene der politiet dreper i USA, så blir ingen tiltalt. Han måtte dømmes.

Rettslig måtte saken være klar, selv om det var stor spenning om utfallet helt til det siste. President Joe Biden gikk til det oppsiktsvekkende og uhørte skritt å si at han «ba» for en «riktig dom» allerede før dommen var klar. Det var riktignok etter at juryen hadde trukket seg tilbake, slik at han ikke skulle kunne påvirke den. Det forteller oss uansett hvor viktig denne dommen er politisk. Det forteller oss at «Black Lives Matter», og at USA hadde stått overfor en bølge av raseri og protester hvis utfallet av rettssaken hadde blitt annerledes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer