DEBATT

Statsbudsjettet:

Oppvasken etter Erna

Det er slutt på statsbudsjett som bruker de store pengene på dem med mest fra før. Nå skal folk med lite settes først.

OMVENDT FORDELING: Solberg-regjeringen førte en omvendt omfordelingspolitikk fra dag én. Med store kutt i skattene til de rikeste i landet, i tillegg til å gjennomføre en rekke usosiale kutt som rammer dem som har minst i landet vårt, skriver kronikkforfatteren. Her er Erna Solberg på Høyres valgvake i høst. Foto: Heiko Junge / NTB
OMVENDT FORDELING: Solberg-regjeringen førte en omvendt omfordelingspolitikk fra dag én. Med store kutt i skattene til de rikeste i landet, i tillegg til å gjennomføre en rekke usosiale kutt som rammer dem som har minst i landet vårt, skriver kronikkforfatteren. Her er Erna Solberg på Høyres valgvake i høst. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Audun Lysbakken. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Audun Lysbakken. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Mange har tatt kontakt med meg i høst for å fortelle om hvordan de ville bli rammet av forslaget om kutt i fribeløpet for uføre. For SV var det svært viktig at dere skulle bli hørt, og vi har forhandlet fram en avtale som gjør at kuttet er avlyst.

Det er godt å kunne si det høyt: Nå er det slutt på statsbudsjett som bruker de store pengene på dem med mest fra før. Nå skal folk med lite settes først.

TILTAK: Regjeringen presenterte torsdag nye regionale tiltak i Oslo og flere kommuner i Viken og Innlandet. Tiltakene blir gjeldene fra midnatt natt til fredag 3. desember. Vis mer

Solberg-regjeringen førte en omvendt omfordelingspolitikk fra dag én. Med store kutt i skattene til de rikeste i landet, i tillegg til å gjennomføre en rekke usosiale kutt som rammer dem som har minst i landet vårt. Nå har SV kjempet frem et rødgrønt budsjettforlik som gjør motsatt. Skatten økes på store formuer og millionlønninger. De som har minst, får mest. Vi begynner arbeidet med å få profitt ut av velferden, og vi starter arbeidet med å rydde opp etter de borgerliges forskjellspolitikk.

SV opphever endelig Erna Solbergs kutt i barnetillegg for uføre. Barna får brillestøtten tilbake. Bostøtten økes igjen. En stor urett tar slutt når alle familier på sosialhjelp nå skal få glede av barnetrygden, for nå skal det nemlig ikke lenger være lov for kommunene å holde pengene tilbake. Jeg håper det vil styrke økonomien til mange barnefamilier. Og arbeidsløse og permitterte får feriepenger, slik at de som har betalt den høyeste prisen for coronakrisen kan ta seg en skikkelig ferie neste år.

Jeg håper virkelig dette vil gi en bedre hverdag til de det gjelder. SVs mål har vært at det skal bli litt enklere for flere å få endene til å møtes.

Den rødgrønne budsjettavtalen betyr at de på toppen må betale mer skatt. Skatten økes på store formuer og millionlønninger. Pengene bruker vi blant annet til å sette i gang to nye velferdsreformer. Fra skolestart blir det gratis halvdagsplass i SFO for alle førsteklassinger i Norge. Endelig får alle barn være med på leken, og familier over hele landet kan spare store summer.

Budsjettavtalen markerer også starten på arbeidet med en tannhelsereform. Vi skal få slutt på at lommeboken bestemmer om du har tannpine eller ikke. Flere unge får billigere tannlege, det blir mer støtte til barn og unge som trenger tannregulering og kapasiteten i den offentlige tannhelsetjenesten skal økes.

Samtidig som vi har styrket velferden og fordelingen, har vi også fått til enighet om nye utslippskutt i Norge, som vil styrke kampen mot klimakrisen, både på kort og lang sikt. Det var umulig for SV å være med på et budsjett som kuttet mindre utslipp enn den borgerlige regjeringen hadde lagt fram.

Nå vedtar vi i stedet et budsjett som kutter mer. Etter at vi ikke ble enige på Hurdal har SV vært tydelige på at vi vil kreve innflytelse også i oljepolitikken. I avtalen slås det fast at den 26. konsesjonsrunde for oljeutvinning på norsk sokkel ikke blir noe av i 2022, og at CO₂-avgiften på oljebransjen økes kraftig, med 28 prosent.

Avtalen betyr at de mange som stemte for å slutte med leting etter fossil energi og redusere avhengigheten av olje får påvirke oljepolitikken. SV har også kjempet for naturen og stoppet regjeringens forslag om kutt i skogvernet.

Hele hensikten med å forlate Hurdal var at vi skulle kunne bruke vår nøkkelposisjon i Stortinget til å få til mer enn det vi så at vi kunne få til som juniorpartner i regjering. Dette handler selvfølgelig også om styrkeforholdet mellom partiene. Ap og Sp var ikke villige til å gi nok for at vi sammen skulle danne en flertallsregjering.

Noen ganger er det sånn, at det som kan være vanskelig å få til i lukkede forhandlingsrom som minste parti i en regjering, kan være mulig å få til i mer åpent lende på Stortinget. Vi har nå vist at vi kan bruke vår nøkkelposisjon i Stortinget til å levere forandring for folk. Vi har vist at SV ikke kan tas for gitt, og at våre velgere skal ha uttelling for sin stemme.

Men viktigst: For mange mennesker betyr dette forliket en bedre hverdag og bedre råd, det gir oss et litt mer rettferdig Norge. For mange mennesker vil dette forliket vise at det nytter å kjempe for gjennomslag for klima og natur.

Den rødgrønne enigheten om statsbudsjettet markerer et vendepunkt. Nå skal forskjellene ned, ikke opp. Nå skal det handles mot miljøkrisen. Og det er bare begynnelsen, SV skal jobbe utrettelig videre for å levere mer. Vårt løfte står fast: Vi skal bruke den makten som velgerne har gitt oss til å levere den forandringen som folk forventer av oss.

Det er tid for forandring i Norge. Nå er vi i gang.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer