KOMMENTARER

Orakelet som vil «gjenerobre» Frankrike

Masse omtale og oppmerksomhet har han fått, men den reaksjonære Eric Zemmour kan aldri bli president i Frankrike, skriver Einar Hagvaag.

YTTERSTE HØYRE: Eric Zemmour, et slags orakel fra fjernsynsskjermene som spår Frankrikes undergang, vil bli president. Her fra sitt første valgmøte i Villepinte nær Paris. Foto: REUTERS / NTB / Christian Hartmann
YTTERSTE HØYRE: Eric Zemmour, et slags orakel fra fjernsynsskjermene som spår Frankrikes undergang, vil bli president. Her fra sitt første valgmøte i Villepinte nær Paris. Foto: REUTERS / NTB / Christian Hartmann Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

63 år gamle Eric Zemmour ønsker å bli president og gjenskape sin barndoms paradis i Frankrike, før det bryter ut borgerkrig, før de muslimske innvandrerne overtar makta og før det europeiske Frankrike går under. Han er viden kjent etter et tiår som omstridt kranglefant i debatter i fjernsyn – av den typen som debattledere dessverre elsker – og i avisspalter og som forfatter av flere historiske – for ikke å si dystopiske – bøker om Frankrikes storslåtte fortid og snarlige undergang.

Før han nylig meldte seg på i kampen om å overta i Elyséepalasset til våren, da det ennå bare var rykter om hans inntreden i politikken, lå han på andreplass i meningsmålinger og kunne altså etter første valgomgang utfordre sittende president Emmanuel Macron i andre omgang. Det kommer ikke til å skje, ikke bare fordi han nå har dalt ned til sånn omtrent fjerdeplass hos velgerne, ifølge målingene, med ti-tolv prosent støtte. Av flere grunner en han en håpløs håpefull.

Men denne fyren er et fenomen verd å merke seg; han representerer et «nytt» ytre høyre, et ytterste høyre eller et ultra-høyre, til høyre for Marine Le Pen og hennes Nasjonal Samling (RN). Han forsøker å ramme henne på høyre flanke, etter hennes «avdiabolisering» og omdøping av Nasjonal Front (FN), som hun overtok etter faren Jean-Marie.

«Jeg er dobbelt reaksjonær og nostalgisk», altså i det samfunnsmessige og det personlige, forklarte Zemmour i 2018, da han utga boka «Fransk skjebne». «Le banlieu var et paradis da jeg var liten», sa han i en reportasje i fjernsyn for noen år tilbake der han vandret i sin barndoms trakter. Dette fattigdomsbeltet rundt Paris preges nå av vold, opptøyer, lovbrudd og narko.

Han er fra en jødisk familie som innvandret fra Algerie til Frankrike på 1950-tallet. I oppveksten hans var Frankrike på alle vis stort. Nå vil han helst kaste ut de mange muslimene som også kom fra Algerie, sammen med alle de andre muslimske innvandrerne. Flere ganger er han dømt for «oppfordring til hat»; han har i fjernsyn kalt unge innvandrere «tjuver», «mordere» og voldtektsforbrytere».

I sine ville, og ofte falske, påstander og angrep kan Zemmour minne om Donald Trump i USA, men han har en slags intellektuell eleganse som Trump mangler. Tilhengerne hans er ofte unge og velutdannede, som kler seg pent, og møtene hans kan se ut som det er samling i et besteborgerlig studentlag. De kjøper og leser hans bøker, som selger godt, og sier de beundrer en «historiker» med «kultur» som vil bli president. I dette skiller han seg fra Marine Le Pen, som, lik Trump, fisker stemmer fra den fortapte industrielle arbeiderklassen. Og Zemmour har ingenting å hente fra opprørerne i gule vester fra utkantene; han er for urban og elitistisk.

Zemmour er utdannet ved det prestisjefylte universitetet Sciences Po. Men han har et uleget sår og et tvetydig forhold til eliten, som ydmyket ham da han to ganger ble avvist ved École Nationale d'Administration (ENA), veksthuset for franske ledere i politikk og offentlig forvaltning.

Han er en upålitelig revisjonist som historiker. Han påstår at Philippe Pétain, som ledet Vichy-regimet, som under Andre Verdenskrig samarbeidet med de tyske okkupantene, reddet jødiske familier, for å holde på bildet om «det gode og gamle Frankrike». Men jøder ble sendt til nazistenes dødsleirer av Pétain fra Drancy, 20 minutter til fots fra der Zemmour vokste opp.

I boka «Det første kjønnet» sørget han over patriarkatets fall og mennenes underkastelse. Der beundret han arabiske samfunn hvor menn tar seg av «styrke, vold, krig, død, virilitet».

På sitt første valgmøte 5. desember i Villepinte nær Paris avslørte Zemmour navnet på sitt nye parti: Reconquête – Gjenerobring. Det klinger middelaldersk – og spansk. I Spania bruker Vox på ytre høyre fløy dette som slagord og spiller på myten om da Fernando og Isabel i 1492 «gjenerobret» Granada. Gjenerobring var det ikke, for verken kongeparet eller deres forfedre og -mødre hadde noensinne satt sine bein der. Myten oppsto noen århundrer seinere.

«Gjenerobringa har begynt. Vi skal gjenerobre vår økonomi, vår sikkerhet, vår identitet, vår suverenitet, vårt land», utbasunerte han til tilhengerne. Og han spilte forfulgt: «Hvis de avskyr meg, er det dere de avskyr. Hvis de forakter meg, er det dere de forakter.» Han la til: «Mine motstandere ønsker meg politisk død. Journalistene ønsker meg sosialt død. Jihadistene ønsker meg rett og slett død.»

Frankrike velger president i to omganger. I første omgang stemmer velgerne på den de liker best; de «stemmer med hjertet», som det sies. I andre omgang stemmer de mot den de ikke vil ha; de «stemmer med hjernen». Dette har både far og datter Le Pen erfart. Men så langt kommer ikke Zemmour. Etter tilløp til bekymring da han i høst lå høyt på meningsmålingene, regner Marine Le Pen og NS ham nå som en ufarlig utfordrer. Han sier for mye dumt og uforsiktig. Hun bruker kreftene mot Macron. Og Zemmour har et altfor smalt velgergrunnlag i forhold til Le Pen.

Han er et innvandret orakel for et innbilt Frankrike som vil «gjenerobre» fortida.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer