Ungarn

Orbans «nazi-bilder»

Dagbladet fordømmer den ungarske statsministeren Viktor Orbans bruk av nazi-retorikk.

HAR GÅTT FOR LANGT: Ungarns statsminister Viktor Orban. Foto: AFP / NTB
HAR GÅTT FOR LANGT: Ungarns statsminister Viktor Orban. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

Den ungarske statsministeren, Viktor Orban, har lagt en ny og oppsiktsvekkende dimensjon til sitt reaksjonære prosjekt, det «illiberale demokrati». Da han i helga i en tale advarte mot det han kalte «raseblanding», så lånte han retorikk fra de aller mørkeste kapitler i europeisk historie. En nær medarbeider gjennom mange år, Zsuzsa Hegedüs, trakk seg tirsdag fra sin stilling i protest. Hun kaller Orbans tale for «verdig en Goebbels», og beskrev talen som «en ren nazi-tekst».

NAZIKLIPP: Denne videoen henger ut Tyskland som et nazistyrt land. Det mener iallfall flere kritikere, som nå har fått EU til å trekke reklamen. Se den her og gjør deg opp din egen mening. Vis mer

Hun har rett. For Orban sa at de land som tillater «raseblanding» ikke lenger har rett til å kalle seg en nasjon, men bare er en «samling av mennesker». Midt i Europa har vi i året 2022 altså en politisk leder som er så ahistorisk at han holder seg med sin egen rase-lære, selv om han er påpasselig med å understreke at han er villig til å la ungarere blande seg med andre folk på Balkan og Karpatene.

Her hadde Orban neppe noe valg. For blant dagens ungarere er det lite igjen av det DNA hans folk hadde da de kom ridende fra et sted ved Ural for litt over 1000 år siden. Langt over 50 prosent av ungarernes DNA er fra slaviske folk. I tillegg har møter med germanske, romanske og jødiske folkegrupper opp gjennom århundrene preget befolkningssammensetningen hos ungarerne. Det ungarske nasjonsprosjektet er dermed et kulturelt og framfor alt språklig prosjekt, i langt større grad enn et «blodsprosjekt», som Orban nå ser ut til å prøve å gjøre det til.

Og som et kulturelt prosjekt er det mulig å forstå den ungarske nasjonalismen. For det krever nasjonal stamina av ungarerne som har overlevd som nasjon på steppene øst for Donau - på pusztaen - i mer enn 1000 år, omgitt av til dels mye mer folkerike slaviske, romanske og germanske folk og språk.

Den for Ungarn ydmykende freden etter 1. verdenskrig gir også vind til nasjonalismen. To tredeler av ungarerne var plutselig statsborgere i andre land enn Ungarn, som i Romania, Slovakia, Serbia og Ukraina. Dette er land som enten er med i EU, eller trolig vil bli med - også Serbia, når Putins Russlands nederlag i Ukraina blir tilstrekkelig klart. Dermed kan mye av kraften i den ungarske nasjonalismen forsvinne av seg selv, fordi alle ungarerne da kan leve i et grenseløst Europa.

Imens må ungarerne ta seg sammen. Vår europeiske hukommelse er sånn at det ikke går an å snakke om rase som blod etter 2. verdenskrig. Europa kan ikke leve med å ha en leder i sin midte som bruker «nazi-bilder» for å vinne velgere. Viktor Orbans «illiberale demokrati» må fordømmes og straffes på alle måter, slik EU nå omsider ser ut til å gjøre.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer