KOMMENTARER

Ørnen har daua

Regjeringen kom skjevt ut fra hoppkanten og famler fortsatt i løse lufta. Svakt lederskap har satt regjeringen i ei skikkelig kattepine.

TERNINGKAST: Dagbladets kommentar- og lederavdeling triller terning på statsrådene. Video: Dagbladet TV Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg synes det er dårlig og trist.

Det var ordene Jonas Gahr Støre brukte om velgernes dom over partiet hans på målingene for halvannet år siden. Da hadde Arbeiderpartiet et gjennomsnitt på rett over 21 prosent ifølge nettstedet Poll of polls.

«Trygve sa til meg», la han til i det samme intervjuet med TV 2, «at hvis du og jeg går på gata, og vi begge faller, så er du klønete og jeg er folkelig».

Vel, etter åtte måneder i regjering sammen har både Jonas og Trygve gått på trynet, og begge framstår som noe klønete.

Røyken er i ferd med å legge seg etter den første stortingssesjonen med Støre-regjeringen ved roret. I juni måned har Arbeiderpartiet pådratt seg et gjennomsnitt på … rett over 21 prosent.

Stø kurs der, altså. Eller «stødig styring i forhold til kursen», som Støre kanskje ville sagt det.

Tårene er tørket og de dårlige meningsmålingene har bitt seg fast. Tallenes tale tør Støre neppe kalle «dårlig og trist» lenger. Det ville samtidig innebære et slags løfte fra ham om at de skal klatre opp til gamle høyder igjen, da Arbeiderpartiet var omtalt som ørnen i norsk politikk som svevet høyt over alle andre.

Nei, nå det er nye tider. Ørnen har daua.

Arbeiderpartiet ser likevel ikke ut til å bli noen fugl som stiger fornyet av asken. De lider heller av rigor mortis – dødsstivhet.

Senterpartiet har på sin side falt fra meningsmålinger på godt over 20 prosent til å se fem-tallet på enkelte målinger. Selv om Vedum har nok å stri med selv, og ikke skal ha skyld i all elendigheten Arbeiderpartiet har for tiden, så skjøt han det endelige skuddet mot ørnen. Nå kommer det i full rekyl.

Når politikere og politiske partier sliter, er det ofte tre grunner til det:

  1. De løser ikke problemene de lovet å gjøre noe med
  2. Andre partier presenterer bedre løsninger på problemene
  3. Problemene har endret seg siden forrige valg

Regjeringens nedgang er en giftig cocktail av alle tre.

Vedum løftet forventningstaket i året før stortingsvalget. Han ble til slutt fanget i en slags barnslig eufori av å se de svært gode målingene for Senterpartiet. Nå var det ingen grenser for hvor mye de kunne vokse.

På samme tid nøt Støre godt av en politisk makker som skapte rom for et alternativ til Solberg-regjeringen.

Men selv om løfter om gylne tider for «vanlige folk» var mulig i valgkampen, viser det seg nesten umulig å gjennomføre nå.

Gjennom strømkrisen vokser både partiene til venstre og høyre for regjeringen. Både Rødt og SV ser 10-tallet på meningsmålingene og hakker stadig mer på en skjør regjering. Høyre klatrer igjen opp på det nivået de var på før Erna Solberg spiste sushi med for mange gjester på Geilo.

Ikke minst slo virkeligheten brutalt inn. Krigen i Ukraina og håndteringen av den gjorde at mange av valgløftene til regjeringen ble satt på pause. I stedet for at regjeringen har innfridd løftene sine, har SV kunnet fikse biffen i forhandlinger på Stortinget. Dermed er det tydelig for alle hvem som har halet i land seierne.

Arbeiderpartiets dødsstivhet gjør at sliter med å håndtere disse endringene. Det virker lenge siden Arbeiderpartiets lederskap kunne åpnet vinduet mot Youngstorget for å vite hva folk mente, slik tidligere partisekretær Haakon Lie visstnok hadde evnen til.

I stedet virker Arbeiderpartiet fastlåst i et verdensbilde hvor Senterpartiet er den viktigste bjellesauen og konkurrenten i norsk politikk.

Midt i alle problemene de står oppi, lar Støre Senterpartiet markere revir så mye de vil. De får herje fritt rundt med å oppfylle sine valgløfter, helt frikoblet fra den politiske virkeligheten.

Regjeringens upopularitet gjør at de balanserer på en knivsegg og har liten rom for feil. Når saken om den mulige tvangsoppløsningen av Kristiansand eksploderer i ansiktet på Støre er det vel så mye et tegn på at regjeringen er «lett å ta» som at saken er dårlig håndtert. En svært populær regjering hadde klart å ri av denne stormen tidligere.

Det er nesten ironisk at Arbeiderpartiet har fortsatt å falle på målingene samtidig som Støre har kvittet seg med det mange mente var hans største problem, nemlig stempelet som tåkefyrste. Eller hans tilbøyelighet til høyttenkning og nyanserte svar, som det like godt kan kalles. Det var en solid dose med Høyre-spinn involvert i den merkelappen, men Støre gjorde det ikke vanskelig for dem. Den satte seg fort.

Da Senterpartiet begynte å rase som en rakett oppover på meningsmålingene og dro med seg stadig flere velgere fra Ap, måtte Støre ta et valg. Han spisset partiet tydeligere som et interesseparti for noen velgergrupper og minnet etter hvert mer om Ap fra 70- og 80-tallet enn de gjorde tida under Jens Stoltenberg som partileder og statsminister.

Det er en tydeligere Støre vi ser som statsminister enn den partilederen han var for to år siden. Men han er fortsatt ikke komfortabel i rollen. Støre virker å ha valgt en retning han ikke tror på, og som han i hvert fall ikke har troverdighet på.

Den urbane, internasjonale Støre skulle plutselig bli partileder for det gamle sosialdemokratiet og regjeringssjef for en reverseringsivrig og tilbakeskuende regjering. Det er et hamskifte som ikke har fungert. Partiet har nesten bare falt under hans ledelse.

Slik blir Støre og Vedum til problemer for regjeringen, og for partiene deres. Politiske strateger kan ikke bare måles på hvor høyt de ligger på toppen. Krasjer man like etterpå er det ikke like imponerende.

PS: Sondre Hansmark er innvalgt som tredje vara til Stortinget for Venstre. Han er nå ansatt som kommentator i Dagbladet, utmeldt fra partiet og vil i tilfelle møte som uavhengig representant.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer