DEBATT

Sentralisering

Oser av Oslo-forakt

Geir Pollestad (Sp) hadde en kronikk i Dagbladet som oser av forakt for Oslo og tydeliggjør at Sp ikke vil ta hele Norge i bruk. For Sp er åpenbart Oslo og Stor-Oslo en fare for landet.

SENTRALISERING: Geir Pollestad (Sp) peker på løsninger som allerede eksisterer eller er under etablering, skriver innleggsforfatteren. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SENTRALISERING: Geir Pollestad (Sp) peker på løsninger som allerede eksisterer eller er under etablering, skriver innleggsforfatteren. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Helge Ytterøy L’orange. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen
Helge Ytterøy L’orange. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen Vis mer

Jeg er selv utflyttet Osloborger (egentlig bæring). Min mann og jeg kunne nesten bytte en leilighet på St. Hanshaugen med en byvilla i Haugesund for 10 år siden. Her har vi hage, gangavstand til jobb og hytte 45 minutter unna. Mens min bror trolig står i kø på vei til Kragerø denne sommeren, har vi allerede tent grillen på Tittelsnes.

Men vi klarer oss ikke uten storbyene. Vi klarer oss ikke uten kompetansemiljøer og fagfolk vi ikke har mulighet til å ha på hvert nes. Aibels suksessverft i Haugesund ville aldri nådd opp i internasjonal klasse om de hadde stått alene. De ville ikke klart å bære IT-systemene, sikkerhetsløsningene, internasjonalt erfarne jurister, og det globale nettverket Aibel har. Tilsvarende er det for Aker Solutions Stord. Haugesund og Leirvik trenger Forus og Fornebu. Forus og Fornebu kunne ikke klart seg uten Haugesund og Leirvik.

Selv jobber jeg på et ideelt sykehus. Vi kunne ikke klart oss uten felles IT-løsninger organisert og driftet av Helse Vest IKT i Bergen. Uten samarbeid på tvers hadde vi ikke hatt råd til dagens digitale løsninger eller kunnet stå imot hackerangrep.

Pollestad peker på løsninger som allerede eksisterer eller er under etablering. Liberaliseringen av telemarkedet satte fart i konkurransen og gir oss raskere bredbåndsutbygging. I tillegg er det statlige og lokale støtteordninger for utbygging der det trengs. Solberg-regjeringene fikk fart på veiutbyggingen, som binder landet bedre sammen.

Boligfinansieringen i distriktene er i stor grad ivaretatt. Enkelte steder tilbys boliger gratis. Andre steder legger kommuner ut tomter gratis. Vil Pollestad gå enda lenger? I så fall hvor langt? Han harselerer med prisen på månedskort i Oslo uten å skjele til at det kan oppveie miljøeffekten av alle dieselbilene Sp forsvarer i distriktene.

Som Pollestad sier avslutningsvis: «Norge trenger Oslo, og Oslo trenger Norge». Men samboerskapet blir bedre om vi støtter hverandre.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer