KOMMENTARER

Situasjonen i Oslo-skolen:

Oslo-skolen segregeres, og ingen gjør noe med det

Ei ny bok påpeker hvordan frihet til å velge ofte blir til ufrihet, fordi det oppstår nye mekanismer som styrer valget du tar. Slik kan også foreldre som ønsker å ha barna sine på en skole med stort mangfold ende opp med å flytte dem.

TEGNING: Finn Graff
TEGNING: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det skal ikke så mye til før frihet blir ufrihet. Og noe av det farligste du gjør, er å gi offentlige institusjoner insentiver for å handle på en bestemt måte.

Sant å si har jeg tenkt dette før, men jeg tenkte det igjen da jeg leste historiker og journalist Ida Søraunet Wangbergs bok «Skolevalget». Boka er en bekymringsmelding fra Oslo-skolen, og roper varsko om de økende forskjellene mellom Oslo-skolene, mellom skolene alle vil gå på og skolene ingen vil gå på.

Forskjellene er nært knyttet til sammensetningen av elevmassen, fordi foreldre med norsk majoritetsbakgrunn har det med å benytte seg av det frie skolevalget og flytte barna sine til andre skoler dersom andelen elever som har minoritetsbakgrunn og et annet morsmål enn norsk blir for stor, nærmere bestemt over femti prosent. Dermed blir andelen enda større. Ved sju av grunnskolene i Oslo er andelen minoritetsspråklige elever over nitti prosent, og ved ytterligere seksten skoler over åtti prosent.

Søraunet Wangberg beskriver hvordan foreldre som i utgangspunktet er positivt innstilt til mangfold, og ønsker å la barna gå i klasse med elever med mange ulike bakgrunner, ender opp med å følge foreldrene som sender barna sine andre steder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer