DEBATT

By mot land:

Osloeliten lever i en drømmeverden

Egoismen har overtatt fullstendig på Stortinget og på Østlandet.

MYE PENGER: Staten har ca. 12.000 milliarder i et fond. Norge har finansiert og bygget ti sykehus på Gazastripa og i Syria. Norge har også bygget og finansiert 150 skoler i Afghanistan. Her i Alta i Finnmark i Norge har vi ikke råd til å bygge nye skoler, nye bruer eller nye veier, skriver Frank Jonny Nilsen. Foto: Privat
MYE PENGER: Staten har ca. 12.000 milliarder i et fond. Norge har finansiert og bygget ti sykehus på Gazastripa og i Syria. Norge har også bygget og finansiert 150 skoler i Afghanistan. Her i Alta i Finnmark i Norge har vi ikke råd til å bygge nye skoler, nye bruer eller nye veier, skriver Frank Jonny Nilsen. Foto: Privat Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg ble født i Alta på gamle sykestua tre i januar, 1963. Det var snøstorm og alle veier var stengt så min mor ble fraktet med bandvogn til sykestua fra Skajaluft (ca. én kilometer).

KJØRTE RETT FORBI: Håpefulle Dortmund-supportere ville ta avskjed med Erling Braut Haaland, men nordmannen hadde andre planer. Video/reporter: Kjetil Kjær Andersland. Vis mer

Det som har endret seg i mellomtida er at vi har fått en moderne klinikk i Alta med fødestue som har mye mere utstyr og hjelpemidler enn i 1963. Vi har vel over 30 leger i Alta nå mot to, tre stykker den gang.

Regelverket har endret seg i kampen mot fødsels- og barnedødelighet. Det kreves nå en fullverdig operasjonssal for akuttmedisin og et operasjonsteam for å kunne gjennomføre det som betegnes som vanskelige fødsler eller førstegangsfødsler. Alt handler om størst mulig sikkerhet for mor og barn.

I 1963 var Norge et samfunn basert på jordbruk og fiskeri. Vi var en stor sjøfartsnasjon med skip på alle verdens hav. Vi hadde mye kraftkrevende industri og bergverksdrift. Vi var ikke rike som nå, men vi gjorde det beste ut av det lille vi hadde.

Barneskolene i Alta var så å si nye, og det var vaktmestere på hver eneste skole og offentlige bygning som sørget for vedlikehold. I dag har vi de samme skolene i drift på Elvebakken i Bossekop og Øvre Alta, men vaktmestrene er fjernet fordi det var for dyrt.

Dette har selvfølgelig medført at byggene forfaller. Den norske stat har i mellomtida blitt et av verdens rikeste land på grunn av oljeutvinning i Nordsjøen.

Skolene, veiene, bruene i Alta er de samme som i 1963. Alt av infrastruktur, barneskoler, veier, bruer ble bygget mellom 1946 til 1955. Staten har ca. 12.000 milliarder i et fond. Norge har finansiert og bygget ti sykehus på Gazastripa og i Syria. Norge har også bygget og finansiert 150 skoler i Afghanistan.

Her i Alta i Finnmark i Norge har vi ikke råd til å bygge nye skoler, nye bruer eller nye veier. Vi har heller ikke råd til å bygge en akuttavdeling med et operasjonsteam ved klinikken i Alta.

Det kommer flyktninger hit fra hele verden og de må også gå på skoler fra 1952, kjøre på veier fra 1952 og krysse elvene på bruer bygget fra 1946 til 1955 som ikke tilfredsstiller dagens krav.

Bare se på utviklingen av lastebiler fra 1947 til i dag, så er det lett å forstå at vi behøver nye bruer. De som kommer hit må også bli sendt over et av verdens mest værutsatte områder for å føde sine barn. Jeg klarer ikke med min beste vilje å forstå at staten Norge har råd til å bygge opera til flere milliarder, Munchmuseum til flere milliarder, og enda flere museum blir det i Oslo.

Samtidig bygger staten Norge firefelts motorveier på hele Østlandet.

De har investert i seks sykehus i Hedmark, det siste kostnadsberegnet til 12 milliarder. Samtidig må barna i Alta gå på skoler bygd i 1952, Bossekop, Elvebakken og Øvre Alta-skoler. Det er fortsatt de samme korridorene, vinduene og klasserommene.

Jeg bor i et hus fra 1955 og her er alt byttet tre ganger siden huset ble oppført. Alle vinduer, dører, panel og isolasjon, gulv, kloakk, vann – absolutt alt. På Bossekop skole derimot, er korridorene, klasserommene og vinduene de samme siden 1952. Det viser at solidariteten i Norge synger på siste verset. Jernbane som finnes i alle verdens land har de som sitter på Stortinget ikke råd til å bygge helt opp hit.

Egoismen har overtatt fullstendig på Stortinget og på Østlandet. Det nytter ikke engang å vise til eksportinntektene som skapes av varene som transporteres på disse veiene og over disse bruene.

Myndighetene med sine 12 000 milliarder på bok nekter å bygge veier om vi ikke sjøl tar opp lån for å bygge de. Norge er i ferd med å utvikle seg til et land der den politiske eliten lever i en drømmeverden i og rundt Oslo.

Resten av oss er dårligere stilt hva gjelder offentlig infrastruktur enn i 1963.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer