DEBATT

Ulvejakta:

Overkjører bygdefolket

Så var bygdefolket overkjørt igjen og Dagbladet fryder seg på lederplass 30. desember.

KVOTE: For å komme fram til kvoten har rovviltnemndene bestående av folkevalgte kommet med en innstilling basert på innspill fra folk og organisasjoner. Alt dette arbeidet, alle de demokratiske og faglige instansene er overkjørt av en dommer i Oslo, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock
KVOTE: For å komme fram til kvoten har rovviltnemndene bestående av folkevalgte kommet med en innstilling basert på innspill fra folk og organisasjoner. Alt dette arbeidet, alle de demokratiske og faglige instansene er overkjørt av en dommer i Oslo, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Fredrick Bjerke.
Fredrick Bjerke. Vis mer

Hvordan bestanden ser ut nå i vinter er avgjørende for neste vinters vurdering av lisensjakt på ulv. Antallet ulv man registrerte vinteren 2020/2021 er det som avgjør årets kvote i 2022. Vinteren 2020/2021 ble det påvist fem helnorske ynglinger og sju ynglinger i grenserevir. Slik ulv telles blir dette 8,5 ynglinger i Norge.

VELDIG SJELDEN: Carl Wilhelm Haakenstad fikk et sjeldent syn i hagen sin på Eiksmarka. VIDEO: Carl Wilhelm Haakenstad REPORTER: Vegard Krüger Vis mer

Grenserevir telles som en halv. Bestandsmålet satt av Stortinget sier fire til seks ynglinger, hvorav minst tre kull skal være født i Norge. Kvoten som ble satt var to helnorske flokker og to grenseflokker, tre flokker når man teller slik forvaltningen teller.

For å komme fram til denne kvoten har rovviltnemndene bestående av folkevalgte kommet med en innstilling basert på innspill fra folk og organisasjoner. Vedtaket deres går videre til miljøverndirektoratet som gjør en faglig vurdering og så videre til Klima- og miljøverndepartementet, som gjør en juridisk vurdering og tar endelig avgjørelse.

Alt dette arbeidet, alle de demokratiske og faglige instansene er overkjørt av en dommer i Oslo. Uten et godt nok grunnlag, ifølge tingretten selv. Tingretten opplyser at bare saksøker har fått uttale seg og at saksøker ikke var overbevisende. Likevel velger tingretten å gi saksøker medhold.

Og hvorfor blir en lovlig felling utenfor ulvesona brukt som argument? Jegerne utførte en lovlig felling. Er ulven utenfor sona er den utenfor. Men når skaden først oppsto så ønsket departementet og ta ut gjenværende dyr av etiske grunner. Dette har også tingretten stanset.

Så hvorfor trykker Dagbladet en leder som hevder vi bare har tre intakte helnorske revir igjen når alfadyrene i Slettås er skutt? Ulvetelleren til Rovdata viser elleve familiegrupper og sju revirmarkerende par totalt før jakta. Bare for å presisere så skriver Dagbladet revir og ikke ynglinger. Så hvorfor fryder Dagbladet seg over dette vedtaket?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer