KOMMENTARER

Vedum i Groruddalen

På besøk i daa'rn

Oslo forstår kanskje ikke distriktene, men distriktene har heller ikke peiling på Oslo.

UKJENT TERRENG: Trygve Slagsvold Vedum (medforfatter) og Jan Bøhler gir ut bok, «Nær folk». Boklansering foregikk på Kafe Steinbra i Groruddalen i Oslo. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
UKJENT TERRENG: Trygve Slagsvold Vedum (medforfatter) og Jan Bøhler gir ut bok, «Nær folk». Boklansering foregikk på Kafe Steinbra i Groruddalen i Oslo. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Noen mener at Trygve Slagsvold Vedum ble grepet av hybris da han fløy skyhøyt i målingene, lot seg utrope til statsministerkandidat og ville erobre Oslo i tillegg til halve kongeriket. Jeg mener at rekrutteringen av Jan Bøhler fra benken til Oslo Ap tvert om viser at Vedum er konsekvent i sin strategi.

Senterpartiet vil ikke forstå Oslo.

Det er ikke så farlig. Oslo skjønner ikke greia med Sp heller, viser målingene. En liten stund fikk partiet et blaff av medvind også i hovedstaden, og partiet har hatt sine følgere helt inn i den urbane skravleklassen, men det blåste fort over. Det var nok i medvind Vedum syntes det var en god idé å skrive bok sammen med Bøhler og lansere den i Groruddalen midt i valgkampen, en bok som er merkelig tilbakeskuende og nostalgisk. Jan Bøhler har knapt et godt ord å si om sitt gamle parti etter Haakon Lie, og han snakker med lengsel om et Groruddalen da alle var innflyttere fra Norge rundt, deltok på dugnad og snakket samme språk på løkka. Han hevder at han er kontroversiell fordi han tar opp temaer som sosial kontroll, gjenger og utenforskap. Du må bo ganske langt unna Groruddalen for å kjøpe den tørre-å-ta-debatten-retorikken i 2021. Men det gjør jo mange Sp-velgere.

UAFFISERT: Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum stresser ikke av dårlige meninger før valgdagen 13. september. Video: Kristian Ridder-Nielsen Vis mer

Vedum kom til et Oslo denne uka, hvor miljøpartiene har godt over 40 prosent, og partiet han absolutt ikke vil sitte i regjering med, SV, går mot et rekordvalg. Hvis du bare leser kommentarfelt, kan du leve i den villfarelsen at velgerne hater rødgrønn bypolitikk generelt og MDG spesielt, men oppslutningen i Oslo har økt i annen periode og nå eksplodert. Det er svært få igjen som synes det er en kampsak å kjøre dieselbil i Oslo sentrum, slik Vedum har gjort det til. Oslo og Sp befinner seg nesten på hver sin planet i flere andre spørsmål som er viktig for byens velgere, blant annet rusreform og integrering. Sp var mot byvekstavtalene i 2019, nå ikke fullt så mye, så lenge distriktene får like mye.

Det er virkelig lenge siden Vedums forgjenger Anne Enger var sentral i Oslos byutvikling.

Hvem er det som ikke forstår hvem? Det har alltid vært politisk korrekt å tyne Oslos innbyggere for å leve i sin egen boble og ikke vite bak fram på ei melkekvote når den ikke serveres med espresso, men pandemien har vist at distriktene heller ikke forstår Oslo. Kritikken av hovedstaden når det gjaldt både smittespredning og vaksinering, avslørte at selv ordførere rundt om hadde liten peiling på hvordan levekårene og arbeidsmarkedet i byen er. Mens Oslo var totalt nedstengt i månedsvis, mente flere i fullt alvor at byens innbyggere kunne takke seg selv. Trangboddhet og fattigdom var ikke begreper de forsto. Da byrådsleder Raymond Johansen sa at utelivsbransjen er å regne som en hjørnesteinsbedrift i Oslo, ble han latterliggjort, skjønt metaforen har noe for seg når det gjaldt antall konkurser, permitterte og oppsagte.

Beboerne i Groruddalen liker å kalle området daa’rn, og det er definitivt et område som ikke føler seg som en elite i Senterpartiets betydning av ordet. Det er heller ikke en dal i den forstand de fleste i Norge forstår begrepet. Riktignok finns det noen gårder der som viser fram tradisjonelle norske husdyr som lamaer og ponnier, og det er flere hus og grøntområder enn medieomtalen skulle tilsi; det er marka like bak med øde vann og endeløse turstier, men det meste er tettere, høyere og mer støyende enn i noen dal du ellers finner i Norge.

Og dalen ligger bare et kvarter fra Oslo sentrum.

Lokalpolitikere hevder likevel at folk i Groruddalen er like langt fra makta på Stortinget som en fisker i Berlevåg. Jeg må innrømme at jeg har gjort det selv for å imøtegå forestillingen om at Oslo bare er makteliten. Ideen er vel at en form for avmakt er en fellesnevner for det distriktsopprøret som sendte Senterpartiet til himmels, men det tilslører at utfordringene og behovene er dramatisk forskjellige og dels uforenlige.

Storby-velgernes brede oppslutning om radikale og verdiliberale miljøpartier er en større hodepine for Ap og Høyre som skal tekkes både dem og distriktene. Denne våren har de kappes om å være mer lik Sp som syntes å ha truffet tidsånden perfekt. Med noen veldig store unntak.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer