DEBATT

Norge og Kina:

På kollisjonskurs

En avslutning av frihandelsforhandlingene med Kina vil ikke være noe nederlag for regjeringen.

NORGES ROLLE: I sin redegjørelse til Stortinget 22. mars sa utenriksminister Anniken Huitfeldt at «Norges rolle må være å påvirke Kina til å ta de gode valgene. Den gjør vi best sammen med andre», skriver innsenderen. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB
NORGES ROLLE: I sin redegjørelse til Stortinget 22. mars sa utenriksminister Anniken Huitfeldt at «Norges rolle må være å påvirke Kina til å ta de gode valgene. Den gjør vi best sammen med andre», skriver innsenderen. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Med en avslutning av frihandelsforhandlingene med Kina vil Norge «ikke få samme markedsadgang i Kina som mange av sine konkurrenter». Dette sier statssekretær Henrik Thune til Dagbladet 23. april. Hvilke konkurrenter er det statssekretæren sikter til?

Det er gode grunner til å avbryte disse forhandlingene. Svært mange gode grunner, langt flere enn de Guri Melby omtaler i samme artikkel.

Men aller først til realitetene: EU har ingen frihandelsavtale med Kina. Ei heller noen konkrete planer om å starte slike forhandlinger: «There is no authorisation from the Council of the EU to negotiate a trade agreement with China». Dette skriver EU på sine nettsider. Som for Norge nå, vil EUs handel med Kina skje i et WTO-regime i mange år framover.

EU har siden 2013 riktignok forhandlet med Kina om en investeringsavtale (Norge har hatt en slik avtale siden 1984). EU og Kina kom fram til en prinsippenighet i desember 2020.

Men i mars i fjor innførte Beijing straffetiltak mot fem folkevalgte medlemmer av Europaparlamentet på grunn av deres engasjement mot tvangsarbeid i Kina. Dermed ble alt videre arbeid med avtalen suspendert i mai i fjor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer