DEBATT

Oljefondet 25 år

På tide å bytte navn

Navnet Oljefondet er upresist og tilbakeskuende.

NYTT FOKUS: Å gå bort fra navnet Oljefondet kan bli den mest verdifulle arven Nicolai Tangen (her sammen med sentralbanksjef Øystein Olsen) etterlater fremtidige generasjoner, skriver innsenderen. Foto: Hans Arne Vedlog
NYTT FOKUS: Å gå bort fra navnet Oljefondet kan bli den mest verdifulle arven Nicolai Tangen (her sammen med sentralbanksjef Øystein Olsen) etterlater fremtidige generasjoner, skriver innsenderen. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Mandag 31. mai inviterer Finansdepartementet og Norges Bank til «Oljefondet 25 år», et seminar som skal strømmes direkte og er åpent for alle. Seminaret markerer at det er 25 år siden det første innskuddet ble gjort i Statens pensjonsfond utland, som er fondets formelle navn.

Jubileet er en god anledning til å diskutere navnet Oljefondet, som ikke er mer uformelt enn at det brukes av Finansdepartementet, Norges Bank og fondet selv. «Oljefondets markedsverdi» er de første ordene man møter på fondets nettside, rett over det løpende oppdaterte beløpet i NOK.

Som tekstforfatter mener jeg Oljefondet er et dårlig kallenavn i 2021. For det første er det ikke lenger oljenæringen som tilfører fondet den største kontantstrømmen, men inntekter fra fondets eiendeler. Dette skiftet skjedde allerede i 2016.

For det andre stanset Finansdepartementet i 2019 fondets investeringer i selskaper som driver med produksjon av olje og gass.

Og for det tredje peker navnet bakover i tid og stemmer dårlig med budskapet som står like under det fjortensifrende fantasieggende fantasilionbeløpet: «For deg og framtidige generasjoner».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer