LEDER

På tide at Erna får refs

Erna gir statlige toppstillinger til sine sittende statsråder, men nå tar endelig Stortinget tak i saken. Det er duket for både historieundervisning og oppvask.

MÅ SVARE: Statsminister Erna Solberg må møte i åpen høring i Stortinget om ansettelsen av tre sittende statsråder i statlige toppstillinger. Foto: Lise Åserud / NTB
MÅ SVARE: Statsminister Erna Solberg må møte i åpen høring i Stortinget om ansettelsen av tre sittende statsråder i statlige toppstillinger. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Erna Solberg må nå møte i høring i Stortinget for å forklare seg om en ukultur som har utviklet seg under hennes styre. Bakgrunnen for saken er ansettelsen av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i jobben som fiskeridirektør. Dette er en type utnevnelse som regjeringen står for, og dermed har Solberg gitt en attraktiv toppjobb i embetsverket til en av sine nærmeste medarbeidere.

Solberg har gjort dette hele tre ganger. Også Elisabeth Aspaker (H) fikk i 2014 toppjobben som fylkesmann (stillingen heter nå statsforvalter) i Troms samtidig som hun satt som fiskeriminister i Solbergs regjering. Også helse- og omsorgsminister Bent Høie er blitt utnevnt til statsforvalter i Rogaland. På samme måte som Bakke-Jensen skal han starte i sin nye jobb til høsten, når han er ferdig som stortingsrepresentant.

Avisa Dag og Tid har dukket ned i historiebøkene og avslørt hvilket fundamentalt brudd med norsk statsskikk disse utnevnelsene er. Idealet om størst mulig avstand mellom dem som utnevner og de som utnevnes, står veldig sterkt i Norge. Samtlige regjeringer siden 1908 har holdt seg unna denne typen ansettelser. Årsaken var at det kom til et oppgjør, med et påfølgende kritisk stortingsvedtak, som følge av at regjeringen i 1907 sørget for å innsette sine egne statsråder i fire solide embetsstillinger før den gikk av.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer