DEBATT

Vaksinering i Israel

Palestinerne ville ikke ha vår hjelp

Fakta betyr noe. Selv de faktaene som blir «glemt».

AVVISER BESKYLDNINGER: Isreal har vært anklaget for å somle med vaksineringen av palestinere. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach//File Photo
AVVISER BESKYLDNINGER: Isreal har vært anklaget for å somle med vaksineringen av palestinere. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach//File Photo Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
FOTO: Israels ambassade
FOTO: Israels ambassade Vis mer

I sin kommentar 15. januar beskylder Jan-Erik Smilden Israel for ikke å vaksinere palestinerne. Saken er mer kompleks enn som så: Det handler om kampen mot pandemien, så la oss kaste lys over situasjonen, og denne gangen rette opp i faktaene:

De israelske myndighetene har gang på gang sagt at Israel ønsker å se palestinerne vaksinerte og friske. Det er riktig, slik Smilden påpeker, at de to folkegruppene er knyttet sammen på daglig basis: Israel tilrettelegger for at ca. 100.000 palestinske arbeidere skal kunne krysse grensen for å arbeide for en verdig lønn som skal fø familiene deres som bor under en dysfunksjonell palestinsk myndighet.

Israel har prøvd å hjelpe palestinerne under krisen, blant annet ved å holde kurs for palestinsk helsepersonell, gjennomføre opplæring av laboratorieteknikere, donere testsett osv.

Midt i koronakrisen, i stedet for at vi skulle finne måter å bekjempe pandemien på sammen, brøt de palestinske selvstyremyndighetene båndene til Israel og stadfestet at de ikke ønsket noen tilknytning til Israel på noe felt.

I begynnelsen av desember 2020 erklærte palestinske helsemyndigheter at de ikke ønsket hjelp fra Israel, og sa at de selv ville ta seg av situasjonen.

Palestinske fanger i israelske fengsler, hvorav mange har uskyldige siviles blod på samvittigheten, blir vaksinert. Siste rapport avdekker at 75 prosent av palestinske fanger i israelske fengsler har blitt vaksinert.

Smilden snakker om situasjonen på Gaza. Han nevner ikke at i stedet for å investere penger og energi i kampen mot COVID-19, brukte den islamistiske organisasjonen Hamas heller ressursene på å gjennomføre en enorm militærøvelse forrige uke. Dette er et kontinuerlig mønster der sivile forsyninger, som finansieres av skattebetalernes penger, samt bistand fra utlandet, heller går til militært bruk.

Smilden hevder at Israel avslo en anmodning fra WHO om å hjelpe den palestinske selvstyremyndigheten å skaffe vaksiner til palestinske helsearbeidere. WHO vedkjenner seg ikke et slikt svar. Israel har foreløpig ikke mottatt en offisiell forespørsel fra WHO, men det har vært uformelle samtaler hvilket per dags dato avventer en beslutning. Israel har siden krisens utbrudd hatt tett kontakt med Verdens Helseorganisasjon, så vel som andre humanitære organisasjoner, for å tilrettelegge overføringen av utstyr og koronarelatert humanitær hjelp.

Smilden hevder at vaksinasjonsprogrammet i Israel blir brukt som et virkemiddel i den politiske valgkampen. Ja, det blir et nytt demokratisk valg i Israel i mars. Selv uten et nyvalg, ville Israel likevel ha vaksinert hele befolkningen, inkludert høyrisikogrupper som for eksempel eldre. Vi skulle ønske at palestinerne hadde vist mer interesse for å lære av vaksinasjonsprosjektet vårt, at de ville samarbeide, være friske og opprette folk-til- folk forbindelser i stedet for de vanlige klagene.

Ved flere anledninger har det blitt krevd at Israel skal innfri avtaler. Dette gjør vi uten at vi trenger å bli minnet på det. Når de palestinske selvstyremyndighetene også er part i avtaler, slik som i Oslo-avtalen som gir dem både rett og plikt til en sivil administrasjon (artikkel 17 i Interimavtalen), er det overraskende at skribenter fritar dem fra forpliktelsene deres. Når Midtøsten omfavner nye fredsavtaler, når land bygger bånd og ser mot en bedre fremtid, er det trist å se hvordan noen holder fast ved de gamle slagordene og beskyldningene. Den palestinske selvstyremyndigheten kan tjene på å heller sette krav til seg selv, i stedet for å legge til rette for at elendighet skal fortsette å regjere.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer