DEBATT

Vaksinering i Israel

Palestinerne ville ikke ha vår hjelp

Fakta betyr noe. Selv de faktaene som blir «glemt».

AVVISER BESKYLDNINGER: Isreal har vært anklaget for å somle med vaksineringen av palestinere. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach//File Photo
AVVISER BESKYLDNINGER: Isreal har vært anklaget for å somle med vaksineringen av palestinere. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach//File Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I sin kommentar 15. januar beskylder Jan-Erik Smilden Israel for ikke å vaksinere palestinerne. Saken er mer kompleks enn som så: Det handler om kampen mot pandemien, så la oss kaste lys over situasjonen, og denne gangen rette opp i faktaene:

De israelske myndighetene har gang på gang sagt at Israel ønsker å se palestinerne vaksinerte og friske. Det er riktig, slik Smilden påpeker, at de to folkegruppene er knyttet sammen på daglig basis: Israel tilrettelegger for at ca. 100.000 palestinske arbeidere skal kunne krysse grensen for å arbeide for en verdig lønn som skal fø familiene deres som bor under en dysfunksjonell palestinsk myndighet.

Israel har prøvd å hjelpe palestinerne under krisen, blant annet ved å holde kurs for palestinsk helsepersonell, gjennomføre opplæring av laboratorieteknikere, donere testsett osv.

Midt i koronakrisen, i stedet for at vi skulle finne måter å bekjempe pandemien på sammen, brøt de palestinske selvstyremyndighetene båndene til Israel og stadfestet at de ikke ønsket noen tilknytning til Israel på noe felt.

I begynnelsen av desember 2020 erklærte palestinske helsemyndigheter at de ikke ønsket hjelp fra Israel, og sa at de selv ville ta seg av situasjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer