LEDER

Coronaviruset:

Pandemi har ikke grenser

Skjevheten i vaksinefordelingen i verden er ikke bare dypt urettferdig. Den er også uklok. Spredningen av nye mutanter er en påminnelse om hvor dynamisk og farlig corona-viruset er.

CORONAVAKSINER: Ifølge WHO er det nå administrert 1,5 milliarder vaksinedoser i verden. 75 prosent av disse er satt i bare ti land. ILLUSTRASJONSFOTO: AFP / NTB
CORONAVAKSINER: Ifølge WHO er det nå administrert 1,5 milliarder vaksinedoser i verden. 75 prosent av disse er satt i bare ti land. ILLUSTRASJONSFOTO: AFP / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Gjenåpningen er i gang og mange steder i landet faller den sammen med godt vær. Utelivet blomstrer, det bruser i ølkranene, og parker og turterreng fylles opp med glade mennesker. Mange frykter at all denne mobiliteten skal resultere i nye hopp i smittetallene, men helsemyndighetene beroliger. Norge kan tåle noe mer smitte hvis tempoet i vaksineringen holdes oppe og det ikke dukker opp farligere, muterte virus.

EMA: EUs legemiddelbyrå (EMA) har besluttet at Pfizer/Biontechs coronavaksine kan benyttes på barn helt ned til tolv år. Det meddelte de på en pressekonferanse fredag. Video: AP/NTB Vis mer

Et nytt virus er allerede i ferd med å etablere seg i Norge. Den indiske virusvarianten er funnet flere steder i landet. Folkehelsinstituttet (FHI) anslår at det reelle antallet smittetilfeller sannsynligvis er over femti. Varianten, som først ble påvist i India i desember, er nå i ferd med å bli den dominerende varianten i Storbritannia. Det kan også skje her.

Avdelingsdirektør Line Vold sier FHI anser risikoen for at denne varianten fortsetter å spre seg inn i Norge, som middels høy. Dette kan bli den varianten vi vil se mest av i Norge fremover, sier Vold. Hun regner med at epidemien likevel kan holdes under kontroll med gjennomføring av dagens tiltak og fortsatt rask vaksinering.

Den indiske varianten er mer smittsom enn den britiske som nå dominerer i Norge. Det kan se ut som om vaksinene beskytter noe dårligere mot det indiske viruset når det gjelder vanlig sykdom, men neppe mindre mot alvorlig sykdom.

Det er foreløpig ikke grunn til å la alarmen gå. Men India-viruset er en påminnelse om hvor dynamisk og farlig corona-viruset er. Verdens helseorganisasjon (WHO) har en liste over flere virusvarianter som følges nøye, og som det forskes på. Siste nytt er at Vietnam nå har kraftig spredning av covid-19 på grunn av en krysning mellom de indiske og britiske variantene. Ifølge Vietnams helseminister er denne varianten svært smittsom.

Alt dette er en advarsel om smittens og sykdommens globale karakter. Den rammer over alt og kan bare bekjempes med virksomme vaksiner. WHOs Europa-sjef Hans Kluge sier pandemien ikke er over før 70 prosent er vaksinert. I hele verden.

Ifølge WHO er det nå administrert 1,5 milliarder vaksinedoser i verden. 75 prosent av disse er satt i bare ti land. De fattigste landene har fått mindre enn en halv prosent av disse vaksinene. Denne skjevheten er ikke bare dypt urettferdig, men også uklok. Fattigdommen i den tredje verden kan vi kanskje lukke øynene for. Slik er det ikke med pandemien. Den krever handling og en solidaritet som også er rasjonell egennytte.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer