LEDER

Pandemien blir farligere

Det er nå nødvendig med nye og omfattende nasjonale tiltak for å holde smittebølgen under kontroll.

NYE TILTAK: Helse- og omsorgsminister Bent Høie har varslet nye coronatiltak neste uke. Foto: Berit Roald / NTB
NYE TILTAK: Helse- og omsorgsminister Bent Høie har varslet nye coronatiltak neste uke. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Se mer
påvist smittet 108 000 +366
innlagt221 +12
døde 711 +3
påvist smittet 141 000 000+685.5K
døde 3 020 000 +8.6K
Se mer

Norge opplever nå en eksplosiv økning i antall smittede. Vanskeligst er situasjonen i Oslo-regionen, men også andre byer og tettsteder melder om en helt ny takt i spredningen av covid-19. Nesten uten unntak skyldes det at det muterte britiske viruset har tatt over og nå er dominerende. Det er ikke bare vesentlig mer smittsomt, men også farligere. Derfor er det nødvendig med nye og omfattende nasjonale tiltak for å holde smittebølgen under kontroll.

SMITTEØKNING: Espen Rostrup Nakstad opplever at coronasituasjonen nå blir vanskeligere enn tidligere, og legger til at han tror tiltakene vi har hatt til nå ikke ser ut til å være tilstrekkelige. Video: Dagbladet TV. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

En dansk studie viser at de som ble smittet med det muterte britiske viruset hadde 64 prosent høyere risiko for sykehusinnleggelse enn de som blir smittet med det «gamle» viruset. Flere studier viser at det er høyere risiko for død samtidig som viruset trolig gir alvorlige langtidseffekter. Det er indikasjoner på at mutasjonen kan påvirke hukommelse, konsentrasjonsevne, tenkeevne og lukteevne over lang tid. Alt snakk om at dette bare er en vanlig influensa bør nå pakkes ned og legges bort.

Ingen kan benekte at den norske håndteringen av pandemien har vært vellykket. Vi er blant landene i Europa som har lavest smitte og færrest dødsfall. Den tredje smittebølgen medfører likevel problemer som utfordrer strategien som myndighetene har holdt seg til. Grovt sett har tiltakene hatt preg av svingdør: Lettelser og tilstramminger i rask rekkefølge og tempo. Når smittetallet synker blir det lettelser, og når lettelsene medfører økt smitte kommer innstrammingene tilbake.

Bak dette ligger sterkt press fra tunge særinteresser som næringslivet og idretten, men også et ønske om å lette livet for folk flest. Nå bør smittepresset medføre at åpne/lukke-strategien blir skrotet. I følge assisterende helsedirektør Espen Nakstad er det tvingende nødvendig å redusere R-tallet fra dagens høye nivå (1,3 og stigende) til under 1. Hvis ikke det skjer vil helsetjenesten overbelastes i løpet av få uker og antall smittede og innlagte kan mangedobles på to måneder. I verste fall kan vi få en 50-dobling innen 17. mai.

Å foreta en lang, nasjonal nedstengning vil ha store negative konsekvenser på nesten alle områder. Kanskje må den vare i to måneder. Alternativet er likevel verre: En situasjon uten kontroll på smitten og sammenbrudd i helsevesenet. En meningsmåling utført for Helsedirektoratet viser at misnøyen med coronatiltakene i betydelig grad handler om at folk vil ha strengere tiltak. Kriseforståelsen går dypt og gir politisk rom for en mer konsekvent strategi i bekjempelsen av pandemien.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 061 742 (19.8%)i Norge har fått dose nr 1
300 783 (5.60%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer