LEDER

Pandemien er ikke over

For stor tro på at pandemien er over kan få den til å blusse opp igjen.

ALVORLIG: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol holdt sin første pressekonferanse om corona-situasjonen torsdag. Budskapet var alvorlig. Bak FHI-direktør Camilla Stoltenberg. Foto: Terje Bendiksby / NTB
ALVORLIG: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol holdt sin første pressekonferanse om corona-situasjonen torsdag. Budskapet var alvorlig. Bak FHI-direktør Camilla Stoltenberg. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Fullvaksinerte: 71.74% Første dose: 79.10%

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol holdt sin første pressekonferanse om corona-situasjonen torsdag. Budskapet var alvorlig.

– Jeg stiller uten tommestokk, men la det ikke være tvil: Vi følger nøye med på utviklingen og kommer til å ta i bruk verktøyene som trengs hvis situasjonen skulle endre seg. Pandemien er ikke over, sa Kjerkol.

Den siste tida har smittetallene igjen økt voldsomt, den siste uka er antall registrerte smittede doblet. Antall sykehusinnleggelser øker også, men ikke like mye. Det er det to grunner til: 86,6 prosent av den voksne befolkningen er fullvaksinerte. Og barn og unge, som utgjør en stor andel av de smittede, blir ikke like ofte veldig syke av covid-19 som voksne. Derfor er helsevesenet nasjonalt ikke ennå under sterkt press.

Det er derimot sykehuskapasiteten i Nord-Norge. Tromsø kommune innførte derfor samme dag nye tiltak, der har de gjeninnført råd om en meters avstand, om munnbind og om hjemmekontor. Ordfører Gunnar Wilhelmsen sa torsdag at tiltakene kan måtte vare lenge, og at de kan trappes opp. Lokale tiltak ved utbrudd er i denne fasen av pandemien bedre enn nasjonale.

Kjerkol understreket likevel at nasjonale tiltak kan bli nødvendig igjen. Internasjonalt ser vi eksempler på at antall sykehusinnleggelser øker, også i land med høy vaksinasjonsgrad. Det bekymrer statsråden. Vaksinene gir god beskyttelse, men ikke hundre prosent. Også Dagsnytt 18 onsdag ga grunn til bekymring. Der spekulerte assisterende helsedirektør Espen Nakstad og leder av coronastudien, infeksjonsmedisiner Arne Søraas, i forklaringer på den store smitteøkningen i Tromsø. Hvis grunnen er at vinteren kommer tidligere i nord, kan vi vente oss rask økning også andre steder de neste ukene og månedene.

Selv om 86,6 prosent av den voksne befolkningen er fullvaksinerte, er det norske målet over 90 prosent. I noen grupper er vaksinedekningen ennå for lav. Vi er et lite land i en stor verden, med lang grense og et internasjonalt arbeidsmarked.

Derfor har regjeringen valgt å forlenge innreisetiltak og den nedjusterte TISK-strategien, Testing, isolasjon, smittesporing og karantene. Kjerkol understreket også plikten til å isolere seg hvis man er smittet og rådet om å vaske hendene ofte, godt og grundig.

Kvelden i forveien hadde hun et møte med landets kommuner, og også på pressekonferansen understreket hun behovet for at kommunene innfører lokale tiltak når nødvendig. Dette er en fornuftig strategi akkurat nå. For stor tro på at pandemien er over kan få den til å blusse opp igjen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer