DEBATT

Papirløse pasienter

Papirløse må få offentlig helsehjelp

Gravide kvinner og alvorlig syke pasienter møtes med stengt dør av helsevesenet. De er papirløse, og må få livsviktig helsehjelp av frivillige.

HVORFOR SÅ VANSKELIG?: Helse er et prioritert område når Norge gir bistand til andre land. Hvorfor er det da så vanskelig å ha et godt nok tilbud her hjemme, spør innsenderne. Foto: Nina Hansen
HVORFOR SÅ VANSKELIG?: Helse er et prioritert område når Norge gir bistand til andre land. Hvorfor er det da så vanskelig å ha et godt nok tilbud her hjemme, spør innsenderne. Foto: Nina Hansen Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det finnes noen tusen mennesker i Norge som ikke kan regne med å få hjelp av lege eller få medisiner selv om de har lungebetennelse, bruddskader, tannverk, eller kroniske sykdommer som epilepsi, diabetes – eller alvorlige psykiske lidelser. De er barn, kvinner og menn, unge og gamle. Fellesnevneren er at de er såkalt papirløse, de mangler oppholdstillatelse.

I over ti år har frivillige fra Kirkens Bymisjon og Røde Kors gjort en kraftinnsats for å sikre disse menneskene hjelp ved Helsesenter for papirløse. Uten denne innsatsen, ville de fleste ikke fått noen hjelp i det hele tatt. Men det er noe grunnleggende feil ved at frivillige skal sikre livsviktig, medisinsk hjelp.

Norge bryter menneskerettighetene som slår fast at alle mennesker har rett på høyest oppnåelig helsestandard. Dette er ikke en situasjon som kan vedvare. Nå ber vi Stortinget overføre ansvaret til vårt solide helsevesen og sikre alle mennesker i Norge, også de aller mest sårbare, tilgang på medisinsk hjelp.

I dag får papirløse mennesker i Norge bare akutt hjelp og nødvendig behandling som ikke kan vente mer enn tre uker. All helsehjelp må betales fra egen lomme. En fortvilet gravid fikk for eksempel beskjed om at fødselen ville komme på mellom 45.000 og 150.000 kroner – og hvordan ville hun betale for det?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer