LEDER

Dagbladet mener:

Paraden burde ikke vært avlyst

Vi håper ikke at vi må venne oss til å leve med terror, men vi kan ikke slutte å leve i møte med frykten for terrorangrep.

BURDE GÅTT: Pride-paraden burde ikke vært avlyst. Foto: Audun Braastad / NTB
BURDE GÅTT: Pride-paraden burde ikke vært avlyst. Foto: Audun Braastad / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Etterpåklokskap er den mest eksakte vitenskap. Det er også den enkleste. Derfor er det enkelt for oss å nå stille spørsmål ved om den planlagte Pride-paraden i Oslo virkelig burde vært avlyst, selv om vi ikke tar lett på den vanskelige situasjonen arrangør og politiet sto i.

Etter at to mennesker ble skutt og drept og over 20 mennesker ble skadet på et utested i Oslo, anbefalte politiet at alle Pride-arrangementer skulle avlyses. Vi misunner ikke dem som måtte ta denne vanskelige avgjørelsen. Både politi og arrangør hadde deltakernes beste først i tankene.

I ettertid må vi kunne diskutere om paraden burde gått som planlagt. Om politiet virkelig gjorde det de kunne for å gjøre den tryggest mulig å gjennomføre, eller om de var for raske med å gi opp.

Når politiet anbefalte å avlyse, hadde arrangørene i realiteten ikke noe valg.

TERROR: Slik var hendelsesforløpet under masseskytingen ved London Pub i Oslo sentrum natt til lørdag 25. juni 2022. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Samme morgen som avlysingen skjedde fortalte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at de ikke hadde noen indikasjoner på at flere voldshandlinger var planlagt.

Det ser dermed ut til at avlysingen skjedde «for sikkerhets skyld» og med et «føre var»-hensyn. Det holder ikke i et liberalt demokrati.

Uavhengig av hva motivene til den draps- og terrorsiktede var, ble resultatet at paraden ikke fikk gå sin gang. Frykten for terrorangrep ble for stor til at toget skulle gjennomføres.

Likevel gikk det tusenvis av mennesker i et spontant tog fra Grønland til London pub, der de to menneskene mistet livet. Det var en sterk markering å være vitne til.

Oslo var fylt opp med mennesker som ville vise støtte selv om politiet frarådet å gå i tog. I stedet for at det skjedde med skjerpede sikkerhetstiltak, skjedde det spontant.

Slike angrep utløser diskusjoner om beredskap mot terrorisme. Om politiets responstid, om PST burde hatt mannen under nøyere oppsyn, og hvordan vi forhindrer radikalisering og voldelig ekstremisme. Slike diskusjoner er viktige.

Likevel er det et aspekt vi bør snakke mer om, nemlig hvordan vi hindrer å la oss skremme til taushet. Bedre beredskap mot terror må også innebære at livet kan gå som normalt så raskt som mulig etter terrorangrep, selv med forhøyet trusselnivå. Hvis ikke vil terroren vinne.

HEROISK INNSATS: Videoen viser gjerningspersonen løpe, for så senere å bli tatt. Video: Andreas Blix / Tipser. Vis mer

Gjorde politiet alt de kunne for at paraden kunne gå selv med økt trusselnivå? Kunne de innkalt sivilforsvaret og ressurser fra andre politidistrikt for å trygge alle menneskene som gikk i toget? Dersom det hadde skjedd et liknende angrep før 17. mai er det ikke sikkert at politiet ville avlyst barnetoget på Karl Johan.

Vi håper ikke at vi må venne oss til å leve med terror, men vi kan ikke slutte å leve i møte med terrorangrep.

Pride-paraden burde ikke vært avlyst.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer