LEDER

Kommunistpartiet er 100 år

«Partiet leder alt»

Kina styrer mot ideologisk konfrontasjon.

FEIRET SEG SELV: President Xi Jinping, for anledningen i Mao-dress, feiret kommunistpartiets 100-års dag torsdag. Foto: AP / NTB
FEIRET SEG SELV: President Xi Jinping, for anledningen i Mao-dress, feiret kommunistpartiets 100-års dag torsdag. Foto: AP / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

«Øst, vest, sør, nord, og i midten. Partiet leder alt». Sitatet kunne like gjerne vært systemkritikk av en totalitær verden. Men det er det ikke. Det er i stedet selvskryt. For slik ordla den kinesiske presidenten og sjefen i det kinesiske kommunistpartiet, Xi Jinping, seg, da partiet torsdag feiret sin 100-års dag.

KINA: Kinas president Xi Jinping kom med kraftige advarsler i en flammende tale under en nøye regissert markering av Kommunistpartiets hundreårsjubileum. Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Og partiet, det er ikke vi, men Xi. Han er i økende grad overalt i dagens Kina. Han er - som han selv sier - overalt og midt i Midtens rike. Det var en alarmerende tale Xi holdt foran 70 000 håndplukkede partimedlemmer på Den himmelske freds plass i Beijing. Alarmerende fordi han enda sterkere enn tidligere understreket den ideologiske konfrontasjonen med en liberal verdensorden bygget på demokrati. Etter USAs president Joe Bidens Europa-turné for to uker siden, der hans poeng var å samle demokratiene for å ta et oppgjør med autoritær og totalitær tankegang og praksis, fikk Biden svar på tiltale: Pass dine egne saker, hvis du er i stand til det. Og la oss være i fred.

Eller for å si det med Xis egne ord. Enhver utlending som prøver å belære eller straffe Kina vil «få knust hodet sitt mot en mur laget av legemene og blodet til mer enn 1,4 milliarder kinesere».

Så vet vi det. Og det kan være greit å vite. For konfrontasjonen mellom liberale demokratier, og autoritære regimer blir nå sterkere for nær sagt hver dag som går. Konfrontasjonen er både ideologisk, økonomisk, og praktisk, på en måte som får konsekvenser for vanlige menneskers liv. I bunnen for Xi Jinpings tenking - som han for øvrig med partipisken i hånda oppfordrer folk til å studere - ligger tanken om at hans makt har like mye legitimitet som et system med møte- og forsamlingsfrihet, en fri presse som avdekker svakheter, korrupsjon og urimeligheter i samfunnet, et uavhengig rettsapparat, og som har frie valg som sin bærebjelke.

Dette er for Xi kaotiske tilstander, og kinesiske talsmenn har henvist til stormingen av kongressen i USA, og stadige demonstrasjoner mot myndighetene, inkludert de som startet i Hongkong for to år siden, i demokratier, for å understreke sitt poeng. Xis poeng er at partiet gjør seg fortjent til folkets tillit ved de resultater det kan vise til i styringen av staten. Uten at tilliten bør understrekes ved frie valg, for den slags skaper uro i befolkningen.

Denne tenkingen, paret med en stadig mer aggressiv nasjonalisme, er utgangspunktet for det kinesiske kommunistpartiets feiring av egen suksess i sine første 100 år. Og kinesere flest ser ut til å være enige. Men vi vet strengt tatt ikke om de er enige. Det er problemet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer