LEDER

Kommunistpartiet er 100 år

«Partiet leder alt»

Kina styrer mot ideologisk konfrontasjon.

FEIRET SEG SELV: President Xi Jinping, for anledningen i Mao-dress, feiret kommunistpartiets 100-års dag torsdag. Foto: AP / NTB
FEIRET SEG SELV: President Xi Jinping, for anledningen i Mao-dress, feiret kommunistpartiets 100-års dag torsdag. Foto: AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

«Øst, vest, sør, nord, og i midten. Partiet leder alt». Sitatet kunne like gjerne vært systemkritikk av en totalitær verden. Men det er det ikke. Det er i stedet selvskryt. For slik ordla den kinesiske presidenten og sjefen i det kinesiske kommunistpartiet, Xi Jinping, seg, da partiet torsdag feiret sin 100-års dag.

Og partiet, det er ikke vi, men Xi. Han er i økende grad overalt i dagens Kina. Han er - som han selv sier - overalt og midt i Midtens rike. Det var en alarmerende tale Xi holdt foran 70 000 håndplukkede partimedlemmer på Den himmelske freds plass i Beijing. Alarmerende fordi han enda sterkere enn tidligere understreket den ideologiske konfrontasjonen med en liberal verdensorden bygget på demokrati. Etter USAs president Joe Bidens Europa-turné for to uker siden, der hans poeng var å samle demokratiene for å ta et oppgjør med autoritær og totalitær tankegang og praksis, fikk Biden svar på tiltale: Pass dine egne saker, hvis du er i stand til det. Og la oss være i fred.

Eller for å si det med Xis egne ord. Enhver utlending som prøver å belære eller straffe Kina vil «få knust hodet sitt mot en mur laget av legemene og blodet til mer enn 1,4 milliarder kinesere».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer