DEBATT

Organdonasjon

Pasienter dør mens de venter

Samtidig som pasienter dør mens de venter på organtransplantasjon, venter fagmiljøet på grønt lys for å ta i bruk en velutprøvd, internasjonalt anerkjent metode for organdonasjon.

VENTER: Da organdonasjonsmetoden cDCD var i bruk som del av en pilotstudie ved OUS, ble det rapportert om positive erfaringer. De har estimert at cDCD kan øke antallet årlige donasjoner med 10-15 prosent, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock/ NTB
VENTER: Da organdonasjonsmetoden cDCD var i bruk som del av en pilotstudie ved OUS, ble det rapportert om positive erfaringer. De har estimert at cDCD kan øke antallet årlige donasjoner med 10-15 prosent, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock/ NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I løpet av årets tre første kvartaler har 18 mennesker dødd mens de har vært påmeldt transplantasjonslisten for nytt organ. I samme periode har vi gått glipp av 15 identifiserte potensielle organdonorer, viser kvartalsrapporten fra Oslo universitetssykehus (OUS). En organgiver kan i utgangspunktet donere sju organer. Dette kunne dermed resultert i tallrike, livreddende organtransplantasjoner.

Disse donasjonene ble ikke realisert fordi OUS ikke har fått klarsignal for å bruke en internasjonalt etablert metode for organdonasjon. En metode som anvendes i land som Sverige, Storbritannia, Spania, USA, Canada, Frankrike, Belgia og Nederland og er under utredning i Danmark.

Metoden det dreier seg om, er en variant av controlled donation after cirkulatory death, forkortet cDCD. Metoden skiller seg fra den tradisjonelle praksisen for organdonasjon i Norge ved at den muliggjør donasjon fra pasienter med uhelbredelige hjerneskader, som ikke kommer til det stadiet at blodtilførselen til hjernen stanser under pågående respiratorbehandling, og dermed «hjernedød».

For disse pasientene er alle behandlingsmuligheter oppbrukt, og de holdes i live ved kunstig opprettholdelse av hjertevirksomhet og åndedrett.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer