LEDER

Atomopprustning

Påskehilsen fra helvete

Storbritannia ruster opp sitt atomvåpen-arsenal. Det er nedslående.

ET STRIDSHODE: Storbritannias statsminister Boris Johnson åpner hodeløst for atomopprustning. Foto: AFP / NTB
ET STRIDSHODE: Storbritannias statsminister Boris Johnson åpner hodeløst for atomopprustning. Foto: AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Rett før påsken gjorde den britiske regjeringen det klart at den ruster opp sitt atomvåpen-arsenal med nærmere 40 prosent, til 260 atomstridshoder. Nyheten kommer mindre enn et halvt år før ikke-spredningsavtalen (NPT-avtalen) for atomvåpen skal revideres, og er nedslående nytt. For den britiske kjernefysiske opprustningen er et betydelig bidrag til atom-anarkiet som brer om seg, med Donald Trumps skroting av de fleste rustnings-avtaler med Russland, og med stort potensiale for nye kjernefysiske rustningskappløp i Midtøsten og i Øst-Asia. Men som en av de fem etablerte atom-våpenmaktene er Storbritannia ifølge NPT-avtalen forpliktet til å ruste ned sitt atomvåpen-arsenal, ikke opp.

Man kan selvfølgelig gjøre seg morsom på statsminister Boris Johnsons bekostning, og si - omtrent som krigshistorikeren von Clausewitz - at atomopprustningen er en fortsettelse av Brexit, med andre midler. Men dette er ikke bare et forsøk på å være morsom, for et stykke på vei er beslutningen begrunnet med behovet for avskrekking i Asia, mot Kina, for å stille opp for sine allierte, fra India til Australia. I Brexit-land er det restene av drømmen om imperiet vi blant annet snakker om.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.