LEDER

Atomopprustning

Påskehilsen fra helvete

Storbritannia ruster opp sitt atomvåpen-arsenal. Det er nedslående.

ET STRIDSHODE: Storbritannias statsminister Boris Johnson åpner hodeløst for atomopprustning. Foto: AFP / NTB
ET STRIDSHODE: Storbritannias statsminister Boris Johnson åpner hodeløst for atomopprustning. Foto: AFP / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Rett før påsken gjorde den britiske regjeringen det klart at den ruster opp sitt atomvåpen-arsenal med nærmere 40 prosent, til 260 atomstridshoder. Nyheten kommer mindre enn et halvt år før ikke-spredningsavtalen (NPT-avtalen) for atomvåpen skal revideres, og er nedslående nytt. For den britiske kjernefysiske opprustningen er et betydelig bidrag til atom-anarkiet som brer om seg, med Donald Trumps skroting av de fleste rustnings-avtaler med Russland, og med stort potensiale for nye kjernefysiske rustningskappløp i Midtøsten og i Øst-Asia. Men som en av de fem etablerte atom-våpenmaktene er Storbritannia ifølge NPT-avtalen forpliktet til å ruste ned sitt atomvåpen-arsenal, ikke opp.

GJENÅPNING: Englands statsminister, Boris Johnson, legger frem planen om når England vil gjenåpnes for fullt. Vis mer

Man kan selvfølgelig gjøre seg morsom på statsminister Boris Johnsons bekostning, og si - omtrent som krigshistorikeren von Clausewitz - at atomopprustningen er en fortsettelse av Brexit, med andre midler. Men dette er ikke bare et forsøk på å være morsom, for et stykke på vei er beslutningen begrunnet med behovet for avskrekking i Asia, mot Kina, for å stille opp for sine allierte, fra India til Australia. I Brexit-land er det restene av drømmen om imperiet vi blant annet snakker om.

Men regjeringens beslutning ser først og fremst ut til å være frykten for Vladimir Putins uforutsigbare Russland. Russland betegnes i begrunnelsen for opprustningen som en «aktiv trussel», mens Kina - slik det også er i EUs analyser - er en «systemisk utfordrer». Regjeringen viser til at det teknologiske og doktrinære trusselbildet er endret. Og det kan være, med attentater på britisk jord, og med russisk UD som sier at det diplomatiske forholdet mellom de to land er nesten dødt.

Men hva kan enda flere atomvåpen gjøre for å styrke Storbritannias sikkerhet overfor Russlands «aktive trussel»? Svaret er, forsvinnende lite. Det vil ikke stanse politiske attentater på britisk jord, eller mistenkte data-angrep. Det vil ikke endre den kjernefysiske balansen, som fortsatt er basert på den grunnleggende erkjennelsen at den eneste begrunnelsen for atomvåpnenes eksistens er at de aldri kan brukes. Den britiske opprustningen er umusikalsk, og den blir enda mer umusikalsk av at NPTP-avtalen snart skal revideres.

Hvis det er sangen «Rule, Britannia, Britannia, rule the Waves», som klinger i Boris Johnsons ører, så er den - til orientering - i vår tid en falsk melodi med et forgangens innhold.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer