LEDER

Dagbladet mener:

Pass på barna i jula

Coronasituasjonen gjør det vanskelig for utsatte barn å ha jevn kontakt med andre voksne enn foreldrene. Derfor er det bra at Barnevernvakten i Oslo får økte ressurser i jula.

ØKT BEVILGNING: Barnevernvakten i Oslo får større ressurser i for å kunne være til stede for utsatte barn i jula. Det er en bevigning det er all grunn til å støtte. Foto: NTB Scanpix / Terje Pedersen
ØKT BEVILGNING: Barnevernvakten i Oslo får større ressurser i for å kunne være til stede for utsatte barn i jula. Det er en bevigning det er all grunn til å støtte. Foto: NTB Scanpix / Terje Pedersen Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Barnevernvakten i Oslo har fått en hastebevilgning fra byrådet på en halv million kroner. Dette skal gå til å øke bemanningen til Barnevernvakten, og sikre at det blir flere tilgjengelige voksne i hovedstaden som barn som ikke har det godt kan henvende seg til i jula. Det er en bevilgning det er all grunn til å støtte.

Mange barn som har det vondt, for eksempel på grunn av rus eller vold i hjemmet, trenger trygge voksne som kan se dem, som de kan henvende seg til eller som på eget initiativ kommer dem til unnsetning. Det kan være profesjonelle instanser eller vanlige mennesker i omgangskretsen. Pandemien har gjort det vanskeligere for barn og unge å ha jevn kontakt med andre voksne enn sine egne foreldre. Og hvis de er i en situasjon der de nærmeste omsorgspersonene ikke fungerer som de skal, kan dette gjøre dem svært utsatt.

Leder for Barnevernvakten i Oslo, Younas Mohammad-Roe, sier til Dagsavisen at de frykter at det kan bli en økning i antall henvendelser denne julen. Det er derfor bra at en instans som Barnevernvakten får ekstra midler til å øke sitt nærvær, for å kompensere for alt det er mindre av.

2020 har vært en påkjenning av mange, av mange forskjellige årsaker. Men for barn og ungdom som er isolerte, utsatte og ensomme, med sine egne plager eller prisgitt voksne som ikke har det bra, har nedstengningen og den sosiale avstanden bydd på helt særegne utfordringer.

I november leverte en rekke organisasjoner som jobber med barn og unge inn sine vurderinger av situasjonen under coronapandeminen til statsminister Erna Solberg. De kunne rapportere om at både nedstengningen og omdirigeringen av helsepersonell i våres hadde fått store negative konsekvenser, og at bekymringsmeldingene hadde veltet inn da tjenestene igjen åpnet for vanlig drift i høst. Det ble fortalt om en økning i antallet pasienter ned psykiske helseproblemer som ble lagt inn ved barneklinikkene, og flere historier om ensomhet og selvskading.

Det kan godt være at ettervirkningene av coronakrisen vil være såpass alvorlige at aktører som Barnevernvakten bør få beholde den økte bevilgningen en stund fremover, også etter at juletreet er høstet og det vanlige, uvanlige livet under coronaen er tilbake.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer