DEBATT

Ekspertise på sjeldne diagnoser

Passer ikke inn i legehåndboka

Jeg har en såkalt «ultrasjelden» diagnose, og er én av bare ca. 70 personer i hele verden med denne diagnosen.

ET TYPISK MØTE: Jeg står ikke i boka, eller jeg har symptomer jeg ikke skulle hatt i min unge alder, ifølge boka. Dette har jeg blitt så vant til at jeg nesten har beklaget og fått sympati med legene som klør seg i hodet, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB
ET TYPISK MØTE: Jeg står ikke i boka, eller jeg har symptomer jeg ikke skulle hatt i min unge alder, ifølge boka. Dette har jeg blitt så vant til at jeg nesten har beklaget og fått sympati med legene som klør seg i hodet, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Når man blir syk, eller får et sykt barn, rådfører de fleste seg med fastlegen eller spesialisthelsetjenesten. Det kan gi trygghet, og kanskje også forutsigbarhet, å få kunnskap om diagnosen.

For mange kroniske sykdommer finnes det organisasjoner som tilbyr et nettverk av andre med samme diagnose, og som jobber med rettigheter og behandlingstilbud for akkurat denne diagnosegruppen.

For oss som har en sjelden diagnose er det ikke like enkelt å finne informasjon eller fellesskap med andre i samme situasjon.

En diagnose regnes som sjelden dersom færre enn 1 av 2000 personer har diagnosen. Jeg har en såkalt «ultrasjelden» diagnose, og er én av bare ca. 70 personer i hele verden med denne diagnosen.

Selv om det finnes en kompetansetjeneste for noen sjeldne diagnoser i Norge, finnes det ingen sentre eller sykehus som har ansvaret for personer med ultrasjeldne diagnoser. Som ultrasjeldne må vi i stor grad være vår egen spesialist og koordinator.

Jeg har møtt legespesialister som kan mye om hvert sitt organ, men ingen som forstår hele min situasjon. Det er heller ikke alle som viser interesse for mitt perspektiv. Som for eksempel den godt voksne legen som satt flere minutter (av de 15 jeg hadde til rådighet) og bladde i en legehåndbok. Han ristet til slutt på hodet og sa at min diagnose ikke fantes i boka. Det visste jeg jo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer