DEBATT

Muslim World League:

Patetiske beskyldninger

Gjennom en serie artikler publisert i Dagbladet har det blitt hevdet at Muslim World League (MWL) er tilsynelatende en forlengelse av Saudi-Arabias regjering. Dette er ganske enkelt ikke sant.

TOLERANSE: Mohammed al-Issa (t.h) har på kort tid omskapt Muslim World League til å bli den ledende muslimske forkjemper for toleranse og moderasjon i verden, skriver kronikkforfatteren. Her fra en tale i en synagoge i New York for to år siden. Foto: Johannes Eisele / AFP

TOLERANSE: Mohammed al-Issa (t.h) har på kort tid omskapt Muslim World League til å bli den ledende muslimske forkjemper for toleranse og moderasjon i verden, skriver kronikkforfatteren. Her fra en tale i en synagoge i New York for to år siden. Foto: Johannes Eisele / AFP

Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Rabbiner Michael Melchior
Rabbiner Michael Melchior Vis mer

Religion på sitt beste skal bringe menneskeheten lykke, fred og liv. Misbrukt kan den bli en oppskrift på vold og provokasjon. På en viss måte er dette også tilfelle med journalistikk. På sitt beste er den en søyle i vår sivilisasjons fundament verdig Nobelpriser. Misbrukt, er den falsk, manipulativ og destruktiv.

KRITIKK: Tidligere Facebook-ansatt, Frances Haugen, refser selskapet og mener de svekker det amerikanske demokratitet. Video: AP. Vis mer

Dessverre er jeg svært bekymret over at det er dette Dagbladet tilsynelatende gjør, med eller uten intensjon, gjennom en serie av artikler om lederen for Muslim World League (MWL), sjeik Mohammad Al-Issa.

Som en rabbiner som gjennom mange år har arbeidet for å fremme religiøs fred og toleranse, har jeg også blitt kjent med Al-Issa. Jeg føler derfor et personlig ansvar for å fremme mitt perspektiv og forklare i korthet hvorfor jeg mener Al-Issa har blitt feilaktig framstilt gjennom denne artikkelserien.

For det første har ingen av de mange artiklene publisert i Dagbladet om Al-Issa så mye som antydet Al-Issas eksepsjonelle arbeid med å fremme religiøs fred og toleranse. Al-Issa har på kort tid omskapt Muslim World League til å bli den ledende muslimske forkjemper for toleranse og moderasjon i verden.

Sjeiken var den første og mest prominente muslimske leder, som ikke bare besøkte utryddelsesleiren Auschwitz, men som også gjennom artikler og kronikker i den arabiske presse gjorde det klart at holocaust- fornektelse også er en fornektelse av islams essens.

Han innledet religiøse fredsinitiativ med kristne og jødiske ledere og andre og påvirket effektivt, og uten sidestykke, en endring i forholdene mellom land og folkeslag. Han forfattet Makkah-deklarasjonen, som fremmer religiøst mangfold, miljøtiltak, kvinners rettigheter, sosial rettferd og fred og som ble signert av 1200 av de mest prominente muslimske lærde.

Han har tatt initiativet til freds- og humanitære prosjekter som har påvirket livene til titalls millioner mennesker i Afrika og Asia. Flere av disse prosjektene er gjennomført og finansiert i samarbeid med ulike FN-avdelinger og vestlige regjeringer. Ingen av disse har hatt det minste problem med å samarbeide med MWL.

Jeg har hatt privilegiet av å møte og arbeide for fred og toleranse sammen med noen av de mest betydningsfulle personer i vår generasjon. Personer som har utgjort virkelig en forskjell i vår verden. Jeg kan med hånda på hjertet si at svært få har hatt så stor betydning som Mohammed Al-Issa.

Gjennom en serie artikler publisert i Dagbladet har det blitt hevdet at Muslim World League er tilsynelatende en forlengelse av Saudi-Arabias regjering. Dette er ganske enkelt ikke sant.

Da Al-Issa tok over som generalsekretær i MWL for mer enn fem år siden, ønsket han å sikre organisasjonens fullstendige uavhengighet. Han sørget for at organisasjonens vedtekter slår fast at den ikke kan motta økonomisk støtte fra regjeringer, organisasjoner eller individer. MWL har økonomiske midler, bygninger og investeringsprosjekter som er tilstrekkelig for å drive organisasjonen og alle dens prosjekter.

Mange andre retningslinjer sikrer organisasjonens uavhengighet. Medlemmer i MWL kan ikke engang henvende seg til en saudiarabisk tjenesteperson uten å gå gjennom det Saudi-Arabiske UD.

En ytterligere påstand framsatt i artiklene om at Al-Issa, ved betaling og til og med bestikkelser, skulle få møte norske ministere, er patetisk. Dette er langt fra sannheten. Al-Issa blir mottatt av statsledere og utenriksministre over hele verden på deres oppfordring.

I ett av tilfellene nevnt i Dagbladet, satt jeg sammen med Al-Issa i Oslo. Vi hadde sittet sammen i mange timer i et forsøk på å løse en stor trussel i Midtøsten, da en i hans stab kontinuerlig avbrøt med beskjed fra muslimske samfunn i Norge som ønsket at Al-Issa skulle tale deres sak i samtale med den relevante norske minister. Al-Issa ønsket ikke på noen måte å avbryte møtet, men følte det var hans plikt å møte den aktuelle minister.

Dersom noen hadde fortalt ham at Dagbladet ville antyde at han ønsket å betale Kjell Magne Bondevik for å få dette møtet, hadde han oppfattet dette som svært latterlig.

Som leder av flere NGO-er i Israel, kan jeg ikke motta, og mottar heller ikke, noe økonomisk støtte fra Al-Issas MWL og jeg har derfor ikke blitt innblandet i Dagbladets skriverier.

Jeg har likevel følt det nødvendig å ta til pennen fordi jeg har følt at Dagbladet kjører en kampanje mot en av de veldig få som virkelig frambringer et paradigmeskifte og et håp om verdighet og fred for millioner av mennesker.

Det er mulig dette ikke er viktig for Dagbladet, men det er vesentlig for den store skare av samarbeidspartnere som Al-Issa har rundt om i verden og i Norge, og i all beskjedenhet er dette også viktig for meg.

I ei tid da så mange krefter blåser liv i hatets og den religiøse voldens flammer, kjenner jeg Al-Issa som en som er står trygt på «den rette siden av historien». Min bønn er at Dagbladet også står der.

Michael Melchior er den jødiske lederen tidligere nevnt i Dagbladets artikler. Han har mottatt Brobyggerprisen av 14. august-komiteen sammen med generalsekretæren for Kirkenes Verdensråd og generalsekretæren i Muslim World League.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer