Patrioter, nynazister og tomskaller

BERLIN (Dagbladet): «Er jeg nynazist når jeg sier at jeg er stolt over å være tysker?» Avisredaksjoner og radiostasjoner ringes ned av tyske lesere og lyttere som grubler over nettopp dette spørsmålet.

  • Det startet med en salve som den grønne miljøvernministeren og ekskommunisten Jürgen Trittin fyrte av mot kristelig-demokratenes moteriktig snauklipte generalsekretær Laurenz Meyer da Forbundsdagen debatterte innvandringspolitikken: «Meyer ikke bare tenker som en snau-skalle, han ser ut som en, også.»

Bakgrunnen var Meyers uttalelse «Ich bin stolz, ein Deutscher zu sein» («Jeg er stolt over å være tysker»).

  • Nettopp denne setningen har vært favorittmotivet på tyske nynazisters og snauskallers T-skjorter og jakkeermer. Nå er hele Tyskland trukket med i debatten, fra Fritz og Helga på kneipa til president Johannes Rau og landets kirkeledere.

- Jeg kan være glad og takknemlig, men ikke stolt, over noe jeg selv ikke har skapt, sa Rau. Fra det kristelig-sosiale CSU i Bayern kom brølet om at presidenten er «unasjonal».

- Jeg er patriot, forsøkte Rau seg.

Patriot er det lov å være i Tyskland. Men det er mer problematisk å si at man er stolt over å være borger i et land som har fostret så vel Ludwig van Beethoven, Johann Wolfgang von Goethe og Willy Brandt som Adolf Hitler og Joseph Goebbels.

  • Med sin uttalelse om at «det er typisk norsk å være god», ville Gro blitt stemplet som høyreekstremist dersom hun hadde vært tysk statsminister og sagt noe tilsvarende. Inntil i dag.

- Tenke seg til en amerikansk president som hadde nektet å si «I'm proud to be an American», kommenterer det liberale fridemokratiske partiet FDPs kommende leder, Guido Westerwelle.

- Jürgen Trittin driver menneskene i armene på høyreekstremistene, sier CDUs tidligere leder Wolfgang Schäuble. Hans partifeller i Rheinland-Pfalz vil gå til underskriftsaksjon med kravet om at Trittin skal kastes ut av regjeringen. Aksjonen starter under delstatsvalget til helga.

  • Sosialdemokratene har fått lettere panikk. Kansler Gerhard Schröder værer faren for at opposisjonen har fått en publikumsvinner med Trittins verbale berserkergang. Han stempler sin minister som en «sikkerhetsrisiko» og ber Rau holde tåkepraten for seg selv.

Den rasende debatten har allerede flyttet grenser blant tyskere. Tabuer står for fall.

Mens de virkelige høyreekstremistene og nynazistene ler seg skakke i et land som fortsatt har et traumatisk forhold til sin fortid, 56 år etter krigens slutt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.