DEBATT

Klimatoppmøtet:

Penga eller klimaet

30 års forskning har vist at det ikke er mulig å løsrive økonomisk vekst fra økning i utslipp av klimagasser i den grad som Parisavtalen legger opp til.

TÅLEGRENSER: En bærekraftig utvikling må også ha som mål at grunnleggende menneskelige behov sikres, nå og i framtida, og med en betingelse om at vi samtidig må holde oss innenfor planetens tålegrenser, skriver kronikkforfatterne. Her demonstrerer aktivister fra Ocean Rebellion under klimatoppmøtet i Glasgow. Foto: Hannah McKay / Reuters
TÅLEGRENSER: En bærekraftig utvikling må også ha som mål at grunnleggende menneskelige behov sikres, nå og i framtida, og med en betingelse om at vi samtidig må holde oss innenfor planetens tålegrenser, skriver kronikkforfatterne. Her demonstrerer aktivister fra Ocean Rebellion under klimatoppmøtet i Glasgow. Foto: Hannah McKay / Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Verdens ledere er samlet i Glasgow for enda en gang å diskutere hvordan verden kan løse klimakrisen. Men klima er bare ett av bærekraftsmålene. En bærekraftig utvikling må også ha som mål at grunnleggende menneskelige behov sikres, nå og i framtida, og med en betingelse om at vi samtidig må holde oss innenfor planetens tålegrenser.

FNs bærekraftsrapport viser at så langt er det ingen land som har greid å dekke alle grunnleggende behov uten at mange av tålegrensene samtidig overskrides. En kraftig systemendring, globalt og nasjonalt, må altså til hvis klimamålet og de øvrige bærekraftsmålene skal kunne nås.

FNs naturpanel peker på at en bærekraftig utvikling krever en global økonomi som kan fungere uavhengig av et mål om vedvarende økonomisk vekst. Nylig ble det lekket fra den kommende tredje delrapport fra FNs klimapanel sin sjette rapporteringsrunde, om hvordan utslippene kan reduseres i tråd med gjeldende klimamål. Delrapporten offentliggjøres i april 2022.

Lekkasjen tyder på at ekspertene nå vil råde verden til å gå bort fra global økonomisk vekst – for klimaets skyld. En rapport fra Det europeiske miljøbyrået slår fast at Europa ikke vil klare å oppnå en bærekraftig utvikling som holder seg innenfor planetens tålegrenser om landene fortsetter å styre etter målet om økonomisk vekst, og å bøte på skadevirkningene gjennom tradisjonell miljø- og fordelingspolitikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer