Pensum for alle unger

Barneforfattere kommer og går, men det fins en grunnmur av bøker under enhver barndom som ikke er til å komme utenom. For det første gjelder dette den overleverte, anonyme litteraturen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Eventyrene fra Tusen og en natt. Brødrene Grimm og Asbjørnsen & Moe. Et utvalg greske og norrøne myter, samt de viktigste historiene fra Bibelen. Fortellingene om kong Arthur og ridderne av det runde bord. Historiene om Robin Hood og hans muntre menn. Alt dette og mer til er stoff barna har krav på å få del i. Det burde nærmest vært nedfelt i menneskerettighetskonvensjonen.

På dagens bokmarked er en del av de klassiske barnebøkene å finne i brukbare tekstutgaver i den bindsterke Gyldendals Ungdomsklassikere. Et interessant supplement til denne serien er samme forlags Illustrerte Klassikere, gjennomillustrerte bøker som på en interessant måte supplerer den litterære teksten med store mengder bilder og facts av historisk karakter. Det hele er såpass delikat og samvittighetsfullt utført at bøkene er sterkt å anbefale, selv om tekstene ikke er originale, men såkalt «gjenfortalt». Særlig som supplement til mer fyldige oversettelser av viktige verker er denne serien et utmerket prosjekt.De store fortellingene er ikke bare underholdende, de er på samme tid fantasieggende og moralsk utviklende. Sammen med fellesarven er det enkelte verker som er obligatorisk pensum for den litterære dannelsen, en slags kanon for unger. Her er et forslag til ti slike verker, i kronologisk rekkefølge:

Daniel Defoe: «Robinson Crusoe» (1719) Den ultimate speiderhåndboka.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer