KOMMENTARER

Elektrifisering av sokkelen:

Perler for svin

Den beste måten å roe ned elektrifiseringen er å droppe nye oljefelt.

SMINKE GRISEN? Å si nei til elektrifisering av sokkelen betyr å bryte klimaløftene våre. Men ikke alle oljefelt bør få strøm. Foto: Carina Johansen / NTB
SMINKE GRISEN? Å si nei til elektrifisering av sokkelen betyr å bryte klimaløftene våre. Men ikke alle oljefelt bør få strøm. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

I Norge spiser vi svin, drikker alkohol og bryter klimaløfter, for å omskrive et kjent sitat fra Frp-leder Sylvi Listhaug.

Norge har nemlig ikke nådd et eneste utslippsmål noensinne. Det er nærmest blitt en del av det norske eposet – fortellingen om hvem vi er. De ser alltid ut til å komme for fort på, uansett hvor langt fram i tid de er planlagte.

Når store ambisjoner hver gang møter liten evne til å kutte, så må det nesten bli slik.

Sist ut i rekken ser 2030-målet ut til å være. Støre-regjeringens mål er å kutte 55 prosent av alle norske utslipp innen den tid. Det spørs om det skjer.

Bakgrunnen er at stadig flere stemmer i både Arbeiderpartiet og Senterpartiet nå tar til orde for å skrote tiltaket som må til for å nå målet, nemlig elektrifiseringen av sokkelen. Olje- og energiminister Terje Aasland møter stadig flere ordførere i eget parti som er kritiske. Senterpartiet vil sette det hele på vent. I Høyre, SV og MDG er det også stor bevegelse i skeptisk retning.

Hva vi skal gjøre i stedet for virker ikke så viktig. Det er beskrivende at når Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, snakker om å «skyve» på klimamålene for 2030. Det er visst et ny-ord for å skrote klimaforpliktelsene, og det ser ut til å bli stadig mer populært.

Det å «skyve» på klimamål er ikke det samme som å forskyve det å ta oppvasken en dag eller to. Du kan tross alt ende opp med reine tallerkener og vinglass selv om du utsetter problemet litt. For klimaets del fungerer det ikke slik. Å utsette problemet kan gjøre det irreversibelt.

Olje- og gassnæringen står for omtrent 30 prosent av norske utslipp, og virker helt ukjente med konseptet klimakutt: Mellom 1990 og i dag har utslippene på norsk sokkel økt med 50 prosent. Planen var at elektrifiseringstiltak skulle snu trenden og kutte nærmere ti prosent i løpet av de nærmeste åra.

Det var selvsagt for godt til å være sant.

Den politiske støtten til elektrifisering av sokkelen ligger i et slags koma, og er i ferd med å dø helt ut. Det er hovedsakelig to grunner til det.

Den første er anklagene om «grønnvasking» av oljebransjen. For miljøbevegelsen er dette et sentralt argument. Hvorfor skal vi sminke grisen når den uansett ligger for døden?

Den andre grunnen er den stramme kraftsituasjonen i Norge nå. Vi har rett og slett ganske mye mindre kraftoverskudd enn vi trodde for noen år siden. Da er det bedre å prioritere grønn fastlandsindustri.

Man kan også legge til at den globale klimaeffekten av elektrifisering av uklar.

Dette er gode innsigelser, selv om de er heftet med stor usikkerhet. Det som derimot er helt sikkert, er at dette kan være starten på nok et klimamål som ikke nås, og politikere som gir opp når klimapolitikk koster noe.

Elektrifiseringen bør ikke skrotes. Den bør gjøres smartere.

Elektrifisering av sokkelen er ikke enten noe vi gjør eller ikke gjør. Olje- og energiminister Terje Aasland slår fast at hvert elektrifiseringsprosjekt må vurderes for seg. Det finnes fornuftige elektrifiseringstiltak, og det finnes dårlige.

Det som framstår som det aller dårligste akkurat nå, er å bruke strøm fra land til å elektrifisere verdens nordligste oljefelt: Wisting-feltet.

Det omstridte oljefeltet, som vil være Norges og verdens nordligste hvis det realiseres, var ikke lønnsomt å bygge ut før et flertall på Stortinget ga oljenæringen et multimilliard-skattelette for å sikre høyt tempo i utvinningen. Da skattene gikk ned, gikk plutselig viljen til å bygge ut samfunnsøkonomisk ulønnsomme oljefelt i været.

Nå vil det stå en lang rekke prosjekter i kø – fordi oljeselskapene må leverer plan for utbygging og drift innen året er omme for å omfattes av de rause skattelettelsene.

Heller enn å elektrifisere en rekke dårlige prosjekter på norsk sokkel, bør de heller droppes.

Det er egentlig det SV ønsker da de mandag denne uka tok til orde for at oljeselskapene selv må bære kostnaden av å produsere strøm til oljeplattformene. For felt som Wisting-feltet, som i beste fall er marginalt lønnsomt, vil en slik kostnad mest sannsynlig bety kroken på døra. Det vil i så fall være vinn-vinn for klimaet og for etableringen av grønn industri i Norge.

For andre, lønnsomme oljefelt er det helt rettferdig at oljeselskapene må bære kostnaden for elektrifisering i større grad selv.

Det er all grunn til å være forbanna på det som nå ser ut som en ganske mislykket energipolitikk i Norge. Men rett ikke sinnet mot de som har vært konsekvente. Det hører hjemme hos de som har misinformert og villedet folk. Ansvaret hviler først og fremst på dem som har insistert på videre oljeleting i storstilt skala, men åpenbart ikke har hatt noen plan for å redusere utslippene fra norsk sokkel. Det finnes mye å være provosert over, men at Frp og Senterpartiet i 2020 stemte for å øke kuttambisjonene på norsk sokkel for så å gjøre kuvending under et år seinere, kommer høyt på min liste.

For slik har norske klimamål alltid blitt behandlet. Takket være partier som lover kutt ut den ene munnvika og lover oljebransjer alt de vil ha ut den andre.

PS: Sondre Hansmark er innvalgt som tredje vara til Stortinget for Venstre. Han er nå ansatt som kommentator i Dagbladet, utmeldt fra partiet og vil i tilfelle møte som uavhengig representant.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer