LEDER

Personvern i domstolen

Nå trenger vi en kritisk gjennomgang og regulering av hvilke digitale bevis som politiet kan samle inn, og legge fram i retten.

FORSINKET: Mange er sjokkert over den personlige og private detaljeringen i bevisene mot Bertheussen. Det er en sterkt forsinket reaksjon. 
Tegning: Fedor Sapegin
FORSINKET: Mange er sjokkert over den personlige og private detaljeringen i bevisene mot Bertheussen. Det er en sterkt forsinket reaksjon. Tegning: Fedor Sapegin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Straffesaken mot Laila Bertheussen har vist hvor svakt personvernet er i overvåkingsøkonomiens tidsalder. Alle med en mobiltelefon legger igjen personlig og intim informasjon som teknologiselskapene tjener penger på, og som myndighetene bruker til kontroll og styring. I Bertheussen-saken ser vi for første gang hvor langt politi og påtalemyndighet er villige til å gå når det gjelder innsamling av databasert informasjon. Og vi får demonstrert hvordan disse opplysningene framlegges som bevis i retten. Det åpner en ny rettslig virkelighet som bidrar til den pågående pulveriseringen av personvernet.

Også tidligere er det lagt fram digitale bevis i domstolen i en rekke saker. Det nye er bredden og dybden i politiets metoder. I takt med utbredelsen av personlig datautstyr øker politiets mulighet til å hente inn informasjon som går mye lenger enn husransaking og andre tradisjonelle politimetoder. Nå kan politiet snuse i appene på mobiltelefonen, i databeregninger om dine bevegelser, ansiktsgjenkjennelse, historiske nettsøk, private meldinger og opptak fra smarthøyttalere. Tingenes internett vil ytterligere øke politiets rekkevidde i den private sfæren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer